Медия без
политическа реклама

България е против пълно ембарго върху руските визи

В чужбина вече няма да може да се гласува с невалидни документи

25 Авг. 2022Обновена
Илияна Кирилова

България няма да подкрепи пълно ембарго върху руските визи за Европейския съюз, съобщи на брифинг зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. 

Идеята на Чешкото председателство е за суспендиране на споразуменията за улесняване за издаване на визи за руснаци, което е подписано между Москва и Брюксел. Тази идея ще бъде обсъдена в Прага, а от българска страна там ще участва зам.-министър Велислава Петрова. 

Страната ни ще подкрепи суспендиране на споразумението, но не и пълната забрана, стана ясно от брифинга. 

 

Избирателите в чужбина няма да могат да гласуват,

 

ако валидността на документите им за самоличност е изтекла. Досега това се позволяваше от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който действаше по време на ковид пандемията. С отмяната на извънредната епидемична обстановка през април т.г. вече няма да бъде възможно участието в изборите с невалидни документи.

Предупреждението отправиха от външното ни министерство на брифинг днес, свързан с организацията на изборите в чужбина. Засега сме получили разрешение от 48 държави да проведем гласуване на тяхна територия. В Чехия този път ще бъде открита секция само в посолството ни в Прага, тъй като местните власти не позволяват друго. Затова от МВнР обмислят да образуват три секции в мисията.

До тази сутрин са получени над 16 000 заявления от български граждани, които желаят да гласуват в чужбина. От дипломатическата служба призовават избирателите да бъдат по-активни с пускането на заявки, тъй като така се събира предварителна информация за гласуващите, вместо да се попълват данните им в самия изборен ден, което забавя и затруднява изборния процес. Най-много са заявленията от Турция – 10 146, следвана от Великобритания – 1147, Германия – 1112 и Испания – 705.

В чужбина ще се гласува с машини в 289 секции. Министерството ще трябва да организира транспорта на устройствата, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) поиска това от него – общо 523 бройки. Най-много ще заминат за Турция – 214 и Великобритания – 68.

ПОСОЛСТВОТО В УКРАЙНА

В началото на септември българското външно министерство ще изпрати група служители, които да възстановят работата на затвореното ни посолство в украинската столица Киев. Ако работата върви по план, до края на месеца ще замине втора група, с която се очаква дипломатическото представителство да заработи нормално.

В МВнР дори допускат, че е възможно да се открие избирателна секция в мисията за предстоящия парламентарен вот на 2 октомври, ако са налице желаещи да гласуват. Всичко обаче зависи от развитието на ситуацията във воюващата страна. Генералното консулство в Одеса засега остава затворено, тъй като условията в града не позволяват отново да заработи.

АМБИЦИИ ЗА ШЕНГЕН

Заявките на страните-членки за реформа на Шенгенската зона са поставили отново въпроса за нейното разширяване и затова от служебното првавителство смятат, че могат да използват момента, за да присъедини България към зоната до края на годината. България и Румъния са поканили екип от експерти на Европейската комисия, които да се запознаят на място с това как двете държави прилагат необходимите изисквания. В началото на септември София и Букурещ ще презентират постиженията си пред ЕК, а в края на същия месец се очаква въпросната комисия да пристигне на място. Надеждите на двете страни са, че въпросът за присъединяването им към Шенген ще влезе в дневния ред на Съвета на Европейския съюз през декември, като се очаква положително решение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата