Медия без
политическа реклама

Българите харесват най-много Макрон и папата

Ердоган и Тръмп не се ползват с голяма симпатия

12 Февр. 2020
Президентство на Франция
Еманюел Макрон

57% от българите са настроени положително към френския президент Еманюел Макрон и папа Франциск, показва проучване на "Галъп интернешънъл", цитирано от БГНЕС. Най-малко благосклонни българите са към турския президент Реджеп Ердоган – 65% не го харесват, и американския президент Доналд Тръмп – 52%.

За руския лидер Владимир Путин положително са настроени 53%, а за германската канцлерка Ангела Меркел - 46%.

За сравнение, в югозападната ни съседка Северна Македония с най-голяма почит се ползва Реджеп Ердоган, Ангела Меркел е втора, а Владимир Путин е трети.

В световен мащаб изследването на международната асоциация „Галъп“, наречено „Краят на годината“ - показва, че хората от всички континенти споделят обща надежда за по-активен Европейски съюз.

Ангела Меркел оглавява списъка на световните лидери за втора поредна година. След нея е Макрон, който за първи път влезе в класацията преди три години, когато беше новоизбран. Всъщност тези двама европейски лидери са единствените, които са положително оценени в това проучване сред 50 страни. Анкетата показва, че както президентът на САЩ, така и на Русия са постигнали същите отрицателни въздействия като миналата година, а рейтингът на израелския премиер Нетаняху намалява. Въпреки че не е политически лидер, папа Франциск продължава да бъде най-положително приетият лидер в света.

В изследването, проведено в световен мащаб от октомври до декември 2019 г., са участвали 45 676 души.

 

Цюрих / Швейцария

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?