Медия без
политическа реклама

Брюксел обявява новия закон за свободата на медиите

11 Септ. 2022
Вера Йоурова
Профил в Туитър на Вера Йоурова
Вера Йоурова

Европейската комисия ще представи този месец готвения от началото на годината проект на нов законодателен акт за медийна свобода. Новият акт ще включва общи правила за мениджмънта и регулациите при публичните медии, повече гаранции за прозрачност на собствеността, адекватно финансиране за публичните медии. 
Този закон ще бъде трудна битка, коментира заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова, която отговаря за правосъдието. „Някои държави-членки искат да могат да влияят на медиите, и те ще твърдят, че комисията иска да узурпира властта им. Някои собственици на медии се облагодетелстват от настоящата ситуация, и те ще крещят, че подкопаваме техния бизнес", коментира Йоурова, цитирана от Le Figaro. По-рано през седмицата Йоурова коментира пред Чешкото радио, че законодателното предложение ще се обсъжда в рамките на Чешкото председателство и разговорите няма да са леки. 
Ключовият член 1 на новият закон гласи, че нито държавата, нито който и да е било институция следва да се бърка в това, което отразяват медиите. Това означава, че в медиите влиза публично финансиране, то трябва да бъде прозрачно и недискриминационно, коментира Йоурова. Недопустимо е отделни държави да финансират определени медии, а те в последствие да пишат приятни материали, както вече се случва, допълни еврокомисарят. Новият закон ще съдържа повече гаранции за прозрачност на собствеността, включително възможност за осветяването й по съдебен път, и по-добри гаранции за безпристрастност при назначаването и освобождаването на директорите на публични медии. 
Новият проектозакон идва след публикуваните поредни препоръки към отделни страни-членки да защитят по-добре медийната свобода и плурализма. През юли в рамките на годишния доклад относно върховенството на закона Брюксел за пръв път отправи конкретни препоръки към Полша, Румъния, Словения, Словакия, Чехия, Кипър и Унгария да засилят редакционната и управленска независимост на публичните си медии. Миналата година на фона на нарастващи сигнали за заплахи към представители на медиите ЕК разпространи и препоръки за безопасността на журналистите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата