Медия без
политическа реклама

Борел бе подложен на унищожителна критика за визитата си в Москва

Днес той призна, че посещението му не е постигнало нужния резултат

07 Февр. 2021Обновена
Руският външен министър Сергей Лавров /вляво/ има защо да бъде доволен след визитата на върховния европейски  комисар по външната политика Жозеп Борел в Москва
БГНЕС/ЕПА
Руският външен министър Сергей Лавров /вляво/ има защо да бъде доволен след визитата на върховния европейски комисар по външната политика Жозеп Борел в Москва

Открита демонстрация на най-лошото от дипломацията на Европейския съюз. Така световните медии определят катастрофалното посещение  на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва. "Посещението беше триумф. За руснаците", категоричен е euroactive.com.

Медиите критикуват Борел, че не е отменил посещението си в знак на протест срещу действията на руските власти по случая с Алексей Навални, който същия ден трябваше да се изправи в съда по поредните смешни обвинения /за обида на двама ветерени от войната/. След като му бе отказана среща с Навални в затвора, Борел не е направил опит да посети заседанието на съда, което е открито. Неговият говорител мъгляво аргументира това решение - "това би създало невярното впечатление, че ние приемаме тази ситуация". Това не обяснява защо Борел не се срещна с нито един представител на екипа на Навални, нито с хора от неправителствени организации, които наблюдават полицейското насилие по време на протестите и предоставят юридическа защита на арестуваните. Такава беше практиката на ЕС досега.

Затова пък Борел натърти, че ЕС няма намерение да налага нови санкции на Русия заради Навални /въпреки че някои страни членки настояват за това/. И изрази надежда, че руската ваксина Спутник V ще бъде одобрена в Европа.

"Европейският първи дипломат Жозеп Борел стоеше смирено, докато руският външен министър Сергей Лавров наричаше ЕС "ненадежден партньор" и обвиняваше европейските лидери, че лъжат за отравянето на Навални", пише politico.com. Опасността от съвместната пресконферениция бързо си пролича, след въпрос на контролираната от руското правителство агенция "Спутник"  за Куба, на който Борел бе принуден да критикува американското ембарго срещу Хавана. Същият журналист също така попита за нарушението на човешките права в Латвия.

Борел очевидно беше неподготвен за подобна атака, смята politico.com. Дори плахата му забележка за Навални бе посрещната с атака от Лавров. "Като цяло представянето на Борел бе катастрофа", заключава изданието.

Въпреки всичко Европейската комисия първоначално защити посещението на Борел. "Забележката му за Куба бе насочена срещу политиката на Тръмп, а не срещу новата американска администрация на Джо Байдън", отбеляза говорител на комисията. "Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен е много доволна от посещението на Борел. Тя вярва, че то ще доведе до истински ангажименти от страна на руските власти", каза нейн говорител точно преди Москва да експулсира трима европейски дипломати.

Русия изгони трима европейски дипломати - от Германия, Полша и Швеция, за това, че са посетили демонстрациите в подкрепа на Навални в Москва. Още същия ден Германия и Полша извикаха руските посланици в Берлин и Варшава за обяснение.

"Борел отхвърля обвиненията, че европейските дипломати са действали в разрез с техния статут и настоява Русия да преосмисли своите действия", заяви говорител на европейския дипломат N1 по-късно.

Медиите в Испания, Италия и Полша също нападнаха Борел за изгонването на дипломатите.

Швеция определи обвиненията към неин представител в участие в протестите за Навални като неоснователни и изтъкна, че си запазва правото на отговор. Полша и Германия извикаха руските посланици и призоваха Москва да преразгледа решението си пред алтернативата от ответни мерки.

Новината завари канцлера Меркел по време на виртуална среща на Френско-германския Съвет за отбрана и сигурност. "Смятаме експулсирането за неоправдано. Това е още една стъпка встрани от върховенството на закона, видима в Русия," заяви Меркел. "Мисля, че не така се управлява политическо напрежение, дори и вътрешно. Солидарен съм с трите страни, чиито дипломати бяха изгонени. Ще продължа да изпращам нашето ясно и силно послание до Русия по този въпрос", заяви френският президент Емануел Макрон.

Испания беше разгневена от друго сравнение на Лавров, на което Борел не се противопостави. Заради факта, че Борел е испанец, Лавров сравни ситуацията на Навални с тази на каталунските лидери за независимост в Испания, които според него "са в затвора за организиране на референдум - решение, което испанското правосъдие не е отменило, въпреки че съдилищата в Германия и Белгия са се произнесли срещу него". Според Лавров Испания е защитила своята съдебна система и сега Русия иска същата реципрочност от Запада.

"В Испания няма политически затворници, има политици затворници ", каза испанският министър на външните работи Аранча Гонсалес Лая. В изявление пред Националното радио на Испания Гонсалес Лая пожела на Навални "да може да води спокойно кампанията си така, както лидерите за независимост в Испания, които излежават присъдите си". "В Испания всички граждани имат гарантирани права и свободи", увери външният министър и окачестви сравнението с Русия е "отвратително".

Германия ще обсъди с партньори от ЕС по-нататъшни стъпки към Русия след решението й да изгони трима европейски дипломати от Русия. Това заяви шефът на германското външно министерство Хайко Маас в интервю.

"Ще обсъдим следващите си стъпки много подробно с нашите колеги от ЕС. Важна е тясната координация между партньорите", каза той. "От самата Русия зависи какви отношения иска с останалата част на Европа. Винаги сме подчертавали, че не искаме да прекъсваме нишката на диалога с Русия и се стремим - въпреки всички трудности - към добри, поне разумни отношения", каза той.

САЩ осъждат експулсирането на европейски дипломати от Русия. "Тези волунтаристични и неоправдани действия са поредният случай, когато Русия се отклонява от международните си задължения. Ние сме солидарни с Германия, Полша и Швеция", каза държавният секретар Антъни Блинкън в изявление.

 

РАВНОСМЕТКА

Днес Борел направи равносметка на визитата в своя блог. "Тази седмица пътувах до Москва, за да проверя с помощта на дипломацията дали руското правителство е заинтересовано да разреши различията и да обърне негативната тенденция в нашите отношения. Реакцията, която срещнах, ясно показва развитието на събитията в друга посока”, написа той. Борел не изключи възможността по време на предстоящата среща на външните министри на ЕС на 22 февруари да се вземе решение за разширяване на санкциите срещу Русия в съответствие с новия санкционен режим за нарушаване на човешките права. "Ще обсъдим тези въпроси с външните министри на ЕС. Както обикновено, държавите трябва да вземат решение за по-нататъшни действия и, да, те могат да включват и санкции", декларира Борел. Той припомни, че Европейският съюз въведе нов режим на санкции в края на миналата година, който включва налагане на ограничения срещу лица и организации за нарушаване на правата на човека.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата