Quantcast

Медия без
политическа реклама

Беларус изгони цялото посолство на Латвия от Минск

Поводът: На световното по хокей в Рига бе издигнато знамето на беларуската опозиция, вместо държавното

24 Май 2021
РИА Новости
Опозиционното знаме, което взриви дипломатическите отношения между Беларус и Латвия

Министерството на външните работи на Беларус извика на спешна среща посланика на Латвия в Минск - Ейнарс Семанис, и изрази пред него остър протест заради обида на държавното знаме на страната в Рига. Това заяви пред журналисти външният министър Владимир Макей.

На посланика му е връчена протестна нота и му е заявено, че подобен род провокации няма да останат без отговор. По тази причина му е предложено да напусне Беларус в рамките на 24 часа, а останалият дипломатически и административен персонал следва да напусне страната в рамките на 48 часа.

В Минск може да остане само един технически служител, който да се грижи за сградата, се казва в съобщението на беларуското външно министерство.

Макей добави, че на латвийския посланик е заявено остро, че инцидентът със знамето "е цинично нарушение на всички норми на международното право и всъщност акт на международен вандализъм."

"Настояхме латвийските власти да проведат разследване, да поднесат извинения и да върнат на мястото му държавния флаг на Беларус", добави министърът.

Той очаква от Латвия реципрочен отговор - изгонване на всички беларуски дипломати от Рига. "Навярна латвийската страна ще отговори симетрично, готови сме за това. На този етап не виждаме възможност със сежашния състав на дипломатическото представителство на Латвия", каза Макей.

Действително, минути по-късно МВнР на Латвия заяви, че страната ще експулсира всички беларуски дипломати в отговор на действията на Минск.

Инцидентът, който възпламени искрата на напрежението, стана на световното първенство по хокей на лед, което се провежда в Латвия (б.р. - първоначално то трябваше да се организира от Беларус, но след натиск от ЕС международната федерация го отне от страната с аргумента, че Минск не може да гарантира сигурността на участниците и официалните лица).

Флаговете на страните участнички в световното бяха издигнати в центъра на Рига, на ул. "Бривибас". Но вместо държавното знаме на Беларус (в червено и зелено), бе издигнато бяло-червеното, използвано от беларуската опозиция по време на митингите срещу Александър Лукашенко. 

"Издигнахме флага на Берарус, който ни дадоха политически бежанци. Връщането на самолета и арестуването на политически опоненти подкопаха и последните останки от легитимността на беларуския диктатор. В Рига няма да се веят флагове, които символизират режим, занимаващ се с държавен тероризъм. Затова ги премахнахме. Рижката Дума изразява солидарност с беларуския народ", обясни на профила си във "Фейсбук" кметът на Рига - Мартинш Стакис.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?