Медия без
политическа реклама

Байдън ще строи стената на Тръмп

05 Окт. 2023
Част от стената в Аризона
БГНЕС/ЕПА
Част от стената в Аризона

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ възобнови изграждането на стената от ерата на Доналд Тръмп по границата с Мексико в рамките на щата Тексас, въпреки че съгласно заявената през януари 2021 г. политика на администрацията на настоящия президент Джо Байдън бе сложен край на националното извънредно положение на границата, предаде ДПА.

"В момента има остра и неотложна нужда от изграждането на реални, физически бариери и пътища в районите на границата на САЩ, залегнали в проектите, за да бъдат предотвратени незаконните влизания на американска територия", отбелязва министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас в публикация от днес във Федералния регистър, правейки препратка към Закона за имиграцията от 1996 г. Майоркас обърна внимание, че повече от 245 хиляди мигранти са минали само през граничния сектор на долината Рио Гранде в рамките на последната фискална година. Министерството на вътрешната сигурност заяви, че 1,375 милиарда долара са отпуснати, но не са оползотворени за строителството на стената. 

Майоркас изброи близо двадесет федерални закона, които ще бъдат заобиколени в процеса на изграждане на стената, бариери и пътища, включително знаковия Закон за националната политика за околната среда, Закона за чистия въздух, Закона за чистата вода, Закона за безопасната питейна вода и Закона за застрашените видове, отбелязва ДПА.

Предстоящото изграждане на стената ще покрие разстояние 52 км. в Тексас. 

В деня на стъпването си, Байдън издаде указ, който гласеше, че "изграждането на солидна стена по протежението на цялата южна граница не е сериозно политическо решение, тя е загуба на пари, която отклонява вниманието от реалните заплахи за вътрешната сигурност".

Последвайте ни и в google news бутон