Медия без
политическа реклама

Байдън ще "пакетира" Украйна, Израел и Тайван

19 Окт. 2023
Белият дом
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да поиска от Конгреса отпускането на 100 милиарда долара от федералния бюджет за военна и друга помощ на Украйна, Израел и Тайван. Според източници на CNN и Ройтерс в президентската администрация Байдън ще говори за това в телевизионно съобщение тази вечер.

Досега имаше информация, че Байдън ще пакетира Израел и Украйна, сега към тях ще бъде добавен и Тайван. 

Според източниците Байдън ще поиска 60 млрд. долара, за да подпомогне Украйна през 2024 г., и 10 млрд долара за Израел (Тел Авив вече получава $3,8 милиарда годишно от Съединените щати съгласно 10-годишно споразумение, започнало през 2016 г)

Републиканският член на Комитета по външни работи на Сената Джим Риш каза пред репортери, че е разбрал, че Байдън ще поиска 100 милиарда долара от съобщения в новините. В същото време Риш каза, че е чувал за плановете на администрацията на Байдън да поиска помощ за Израел от 10 милиарда долара.

Служители на администрацията на Байдън все още не са коментирали тези съобщения.

Поради вътрешнополитическа конфронтация Конгресът на САЩ все още не е приел годишен бюджет, който включва нов пакет военна помощ за Украйна. В същото време както в Белия дом, така и в двете камари на Конгреса увериха, че САЩ ще продължат всеобхватната подкрепа на Украйна.

Американски медии с позоваване на източници писаха, че администрацията на Байдън ще комбинира помощта за Украйна и Израел в един пакет. Предполага се, че подобен пакет ще бъде по-лесен за координация с крайнодесните представители на Републиканската партия, които активно подкрепят Израел, но не са готови да разширят помощта за Украйна.