Quantcast

Медия без
политическа реклама

Байдън и Си: Светът е достатъчно голям за двете страни

След разговорите американският президент отново нарече китайския си колега "диктатор"

16 Ноем. 2023Обновена

Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин се срещнаха в Сан Франциско за да успокоят напрежението между двете страни.

Байдън заяви, че САЩ и Китай трябва да направят така, че съперничеството да не доведе до конфликт. "КНР и САЩ нямат право да си обръщат гръб, конкуренцията не бива да се превръща в преобладаваща тенденция, заяви Си Дзинпин и добави, че евентуален конфликт между двете страни би имал "непоносими последици" и за двете страни. Светът е достатъчно голям, за да просперират и двете страни, напомни Си.

Си Дзинпин уверил Байдън по време на проължилите два часа и половина разговори, че Китай не планира военни действия срещу Тайван през следващите години и поискал САЩ да отмени всички санкции и рестрикции, предаде Ройтерс. "Тайван е най-същественият и най-опасен въпрос в американско-китайските отношения", директно заявил Си на Байдън. Китайският президент призовал американския си колега да "спре въоръжаването на Тайван", като наред с това подчертал, че обединението на Китай с острова е "неизбежно", съобщи Пекин.

Китай и САЩ се договориха да възобновят комуникацията на високо равнище между своите военни. Двете страни са се споразумели за създаване на китайско-американска работна група за сътрудничество в борбата с производството и разпространението на опиоида фентанил - водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в САЩ. Още преди срещата между Байдън и Си Дзинпин стана известен проектът за американско-китайската резолюция за климата. В нея се призовава за утрояване на дела на възобновяемата енергия до 2030 г. и за намаляване на емисиите на метан. Резолюцията е препоръчителна. 

Пред журналисти след срещата Байдън отново нарече Си Дзинпин "диктатор" и обясни: "Той е диктатор в смисъл, че управлява комунистическа страна, чието управление е напълно различно от нашето".

Ключови думи:

Джо Байдън, Си Дзинпин