Медия без
политическа реклама

Башар Асад нареди мащабно нападение над опозицията в Сирия

29 Юли 2021
Сана
Това е най-тежката атака срещу Дераа - родното място на Арабската пролет от 2011 г. в Сирия, откакто районът се ''помири'' с Дамаск в договор с посредничество на Русия преди три години.

Президентът на Сирия Башар Асад, който преди две седмици положи клетва за своя 4-ти седемгодишен мандат начело на държавата, атакува бивша опозиционна крепост с ракети и артилерийски обстрел в безпрецедентно продължение на десетилетната война в Сирия, предаде в. ''Гардиън''.

Към Дера ал-Балад и околностите, квартал на град Дераа в южната провинция със същото име, бе насочено тежко въоръжение заедно с две дивизии на сирийската армия.

В отговор на обстрела опозиционни въоръжени сили започнаха контраатаки в провинцията, като убиха най-малко осем бойци от режима и заловиха десетки на няколко контролно-пропускателни пункта, съобщиха местни източници.

Най - малко четирима цивилни са били убити, а голям брой хора се опитват да избягат. В целевите райони няма болници.

Това е най-тежката атака срещу Дераа - родното място на Арабската пролет от 2011 г. в Сирия, откакто районът се ''помири'' с Дамаск в договор с посредничество на Русия преди три години.

За разлика от други опозиционни райони, спечелени от Асад с помощта на неговите съюзници в Москва и Техеран, по - голямата част от жителите на Дераа останаха по домовете си и не бяха транспортирани до провинция Идлиб. Вместо това Москва държи под око бунтовниците на Дераа с помощта на нови сили за сигурност, известни като ''Пети корпус'', създадени да помагат на изтощената сирийска армия в битката срещу Ислямска държава.

''Сега'' припомня:

Междуособиците в страната започнаха през 2011 г., когато под влияние на Арабската пролет в Дамаск се проведоха демонстрации с искане за промяна, припомня ''Франс прес''. Асад нареди брутално смазване на протестите, които преминаха в гражданска война. Досега военните действия за отнели живота на 388 хиляди души, а половината население беше изселено от домовете си.

Още по темата