Quantcast

Медия без
политическа реклама

Армения и САЩ ще правят учение край руска база

06 Септ. 2023
Фейсбук
Никол Пашинян

Армения съобщи днес, че идната седмица ще бъде домакин на съвместни военни учения със САЩ, което вероятно ще раздразни Русия, предаде Ройтерс. Учението „Игъл партнър 2023“ ще се проведе от 11 до 20 септември, а неговата цел е да подготви арменските сили за участие в международни миротворчески мисии, съобщиха от Ереван. Не е ясно колко американски и арменски войници ще се включат в „Игъл партнър 2023“.

Русия има военна база в Армения и смята себе си за водеща сила в региона на Южен Кавказ, Москва поддържа миротворчески сили в региона.

В края на миналата седмица арменският министър-председател Никол Пашинян каза в интервю за италиански вестник, че Русия не е успяла да защити Армения в конфикта й с Азербайджан. Той отбеляза, че войната на Русия в Украйна не й позволява да посрещне всички нужди на Армения в сферата на сигурността. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза вчера пред журналисти, че не е съгласен с думите на Пашинян. „Русия е напълно неразделна част от този регион“, посочи Песков. „Русия играе последователна, много важна роля в стабилизирането на ситуацията в този регион…и ние ще продължим да играем тази роля“.

Тази сутрин съпругата на Пашинян - Анна Акопян, пристигна в Киев за среща на първите дами от няколко страни. Акопян носи със себе си и хуманитарна помощ за Украйна.

Лачинският коридор - 6 километровият път на територията на Азербейджан, който свързва Армения и Нахорни Карабах, вече не се охранява от Русия и това предизвика острата реакция на премиера на Армения Никол Пашинян.

 

Ключови думи:

Армения, Русия, САЩ, учение

Още по темата