Quantcast
Армения и Азербайджан договориха примирие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Армения и Азербайджан договориха примирие

Арменската армия атакува по-рано днес втория по големина град в Азербайджан - Гянджа
Обновена
3 817
 ТАСС
Военни участват в разчистването на отломките от разрушените къщи в Гянджа

Армения и Азербайджан договориха хуманитарно примирие, което влиза в сила в полунощ на 18 октомври, съобщи МВнР в Ереван. В съобщението се подчертава, че то е постигнато със съдействието на лидерите на САЩ, Русия и Франция.

Двете страни са във война от 27 септември.

Поне 13 души са загинали днес, а десетки са ранени след ракетен обстрел от арменската армия на втория по големина град в Азербайджан - Гянджа (население 320 000). Това съобщи министерството на отбраната на Азербайджан.

Ударът по града е бил нанесен около 1 ч. през нощта, като в жилищен квартал са попаднали поне две ракети. По-мощната - според азербайджанските военни тя е била балистична "Елбрус" (SCUD), се е взривила зад училище, където се намират предимно едноетажни къщи. Сега там има само отломки. Сградата на училището също е увредена, на много постройки наоколо са изпотрошени прозорците.

Спасители разчистват отломките в търсене на оцелели от ракетния обстрел. 

Официалните данни на главната прокуратура на Азербайджан към момента са за убити 13 човека и са ранени 52-ма - всички от цивилното население на Гянджа. Разрушени са "не по-малко от 20 къщи". Съобщава се също за обстрел и на град Мингячевир (86 000 жители).

Президентът на Азербайджан направи обръщения към нацията, в което нарече обстрела военно престъпление и обеща отговор на бойното поле.

"Това е военно престъпление срещу човечеството. Ако световната общност не иска да ги накаже, ние ще накажем виновниците. Ще ги накажем на бойното поле, ще дадем отговор", заяви Алиев.

Същевременно прессекретарката на арменското министерство на отброната Шушан Степанян опроверга съобщенията на Баку за обстрел. 

"Отговаряйки на заявлениеята на военно-политическото ръководство на Азербайджан - от територията на република Армения или от страна на военните сили на република Армения не е откриван никакъв огън по територията на Азербайджан", написа тя във "Фейсбук".

На свой ред представителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян съобщи, че трима жители на село в Шош-Аскеранския район на Карабах са ранени след артилерийски атаки на азербайджанската армия. 

"Състоянието на един от ранените е много тежко, на общината са нанесени много материални щети. Подробностите се уточняват", допълни Ованисян.

Съобщава се и за двама ранени в столицата на непризнатата Карабахска република - Степанакерт, при нов азербайджански обстрел.

Ованисян също така обяви, че арменските сили са унищожили два бойни безпилотни самолета на противника, навлезли във въздушното пространство на Армения.

Продължават и опитите на Москва да накара двете враждуващи държави да започнат да спазват примирието в Карабах, договорено при разговорите на външните министри на Армения и Азербайджан с руския първи дипломат Сергей Лавров.

По инициатива на Русия снощи Армения изпрати свои висши военни на среща в Москва с представители на министерството на отбраната на Азербайджан. Преговорите започнаха тази сутрин.

За втори път от възникването на конфликта в Карабах на 27 септември ще се събере и Съветът за сигурност на ООН. Това ще стане на 19 октомври при закрити врата. Заседанието е насрочено по инициатива на САЩ, Русия и Франция. 

Ключови думи:

Армения, Азербайджан

Още

Русия постигна примирие между Армения и Азербайджан

17.11.2021

Обновена

6363
Пашинян печели изборите в Армения

21.06.2021

1354
Предсрочни избори в Армения решават бъдещето на Нагорни Карабах

20.06.2021

578