Quantcast

Медия без
политическа реклама

Антирасистки протести в Лондон и Париж прераснаха в безредици

14 Юни 2020
ЕПА/БГНЕС

Протести срещу расизма и полицейското насилие в Париж и Лондон прераснаха в сериозни сблъсъци между демонстрантите и органите на реда, предаде Би Би Си.

Във френската столца полицията използва сълзотворен газ срещу хвърлящите камъни протестиращи, които се опитваха да проведат забранено шествие. Демонстрацията беше част от световното недоволство срещу полицейското насилие и расовата дискриминация след смъртта по време на полицейски арест на афроамериканеца Джордж Флойд в град Минеаполис. В Париж протестът беше и заради смъртта по време на арест през 2016 г. на чернокожия младеж Адама Траоре. Затова и основният лозунг бе „Справедливост за Адама“.

Около 15 000 души се събраха на Площада на Републиката в централната част на френската столица. Те носеха и плакати с надписи „Няма справедливост, няма мир“. Някои от тях се покатериха на статуята на Мариана – символът на Френската Република. Демонстрантите имаха разрешение за събирането, но полицията им попречи да демонстрират в района на Операта. Планираният протест беше забранен заради притеснения, че може да представлява опасност за бизнесите в района, през които преминава.

Полицаите спираха демонстрантите, след което се стигна до сблъсъци и служителите на реда използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите на Площада на Републиката. Според в. „Паризиен“ 26 души са били отведени за разпит от органите на реда.

Значително по-малки антирасистки протести имаше и в други френския градове, сред които Лион и Марсилия.

В британската столица Лондон полицията бе атакувана от развилнели се демонстранти, които се събрана на протест въпреки предупрежденията на властите да се избягва струпване на много хора заради коронавируса, съобщи Би Би Си.

Групи, сред които и крайнодесни активисти, се събраха в централната част на Лондон, като твърдяха, че защитават статуи от антирасистки активисти. Полицията забрани на определени групи да демонстрират, за да не се стигве до сцените на насилие от миналия уикенд. Част от тя обаче не се съобразиха с нареждането и тръгнаха по улиците. Около 100 души са арестувани заради нарушаване на обществения ред, атаки над полицаи и притежание на оръжия. 6-ма полицаи са пострадали по време на сблъсъците с протестиращите.

„Расистката агресия няма място по нашите улици. Всеки, който напада полицията ще се сблъска с цялата сила на закона“, написа в Туитър премиерът Борис Джонсън.

Протести имаше също в Брайтън, Нюкасъл, Ливъплул и Челмсфорд.

Антирасистка демонстрация имаше и в швейцарския град Цюрих, където се събраха около 10 000 души. В страната е забранено събирането на повече от 300 души, но въпреки това от полицията обявиха, че няма да разгонят демонстрантите, ако проявата е мирна. Група от около 300 леви крайнолеви провокатори обаче са хвърляши камъни и бутилки, срещу които органите на реда използваха лютив спрей. Арестувани са няколко души.

НЕДОВОЛСТВО

Във Франция десетки полицаи протестираха край Триумфалната арка. "Изморени сме, омръзна ни! Искаме да работим нормално", заявиха те. Представителите на реда поискат по-голяма защита от правителството и се обявиха срещу плановете да бъдат забранени част от използваните при арести тактиките, сред които и притискането с коляно.

Служителите на реда изразиха публично недоволството си от изказване на министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер. В началото на седмицата той поиска полицаите да бъдат по-етични и да изпълняват задълженията си отговорно, но в рамките на закона.

Още по темата