Quantcast

Медия без
политическа реклама

Американски журналист бе застрелян близо до Киев

Неговият колега е ранен от руските военни в градчето Ирпен

13 Март 2022Обновена
Ютюб

Руските военни са застреляли американския журналист и документалист Брент Рено. 51-годишният Рено е намерил смъртта си в градчето Ирпен, близо до Киев, потвърди началникът на полицията в киевския регион Андрей Небитов.

Той пусна в "Туитър" снимка на загиналия журналист и написа: "Окупаторите цинично убиват журналистите от международните медии, които опитват да покажат истината за безчинствата на руските войски в Украйна. Днес в Ирпен разстреляха 51-годишния кореспондент на световноизвестната медия "Ню Йорк Таймс". Още един журналист е ранен и се правят опити да бъде изведен от бойната зона".

Малко по-късно говорител на "Ню Йорк Таймс" заяви, че Брент Рено е бил сътрудник на вестника до 2015 г., но сега не е бил в Украйна като негов кореспондент. "Първоначалните сведения, че той е е работил за "НЙТ" циркулираха, защото той е носел бадж, който му бе издаден преди много години".

Рено и брат му Крейг работят по документални филми като "Рено Брадърс". Убитият е носител на наградата "Пийбоди" за документален филм, а също така продуцира предавания за НВО.

Освен него, в Ирпен руските сили са простреляли още един американски журналист, който е ранен и вече е откаран в болница. Няма информация какво е състоянието му към момента. Появи се само клип, на който се вижда, как го вкарват на носилка в болницата, а след това той разказва накратко какво се е случило, като видимо не е в тежко състояние. 

Журналистът съобщава, че се казва Уайн и е американец, като добавя: "Прекосихме първия мост в Ирпен, отивахме да снимаме как другите бежанци напускат. Тръгнахме към една кола, понеже някой ни предложи да ни откара до другия мост. Пресякохме чекпойнта и тогава започнаха да стрелят по нас, а шофьорът обърна и си тръгна... и моят приятел Брент Рено бе застрелян изотзад. Видях, че го простреляха във врата."

 

Още по темата