Quantcast
50 хил. протестиращи срещу ковид мерките създадоха хаос в Брюксел | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

50 хил. протестиращи срещу ковид мерките създадоха хаос в Брюксел

Това е най-голямата демонстрация срещу ограниченията
3 615
 БГНЕС
Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчисти парка близо до институциите на ЕС, след като групи протестиращи започнаха да хвърлят предмети по служители.

Неделните протести в Брюксел срещу ковид мерките прераснаха в истински хаос, след като протестиращите се сблъскаха с полицейски служители и разбиха офисите на Европейската служба за външна дейност, предаде ''Политико''.

В една от най-големите демонстрации срещу мерките в белгийската столица, около 50 000 души излязоха на улиците, заяви говорител на полицията. Демонстрацията беше организирана от мрежата European United for Freedom и други групи от  Франция, Нидерлания, Германия и Италия, които се противопоставят на здравните ограничения и ваксинирането на деца.

''Основното ни искане е мерките да бъдат въведени по демократичен и балансиран начин'', пише Том Меерт, председател на European United for Freedom на уебсайта на мрежата. ''Не отричаме, че има болести. Нашите аргументи биха били същите в случай на природно бедствие или всяка друга криза: политиките на една страна трябва да бъдат съзнателни и основани на принципите на демократичното върховенство на закона'', допълва той.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчисти парка близо до институциите на ЕС, след като групи протестиращи започнаха да хвърлят предмети по минаващите наблизо служители.

"Остро осъждам безсмислените разрушения и насилието по време на протестите в Брюксел, включително срещу сградата на Европейската служба за външна дейност", написа в Туитър върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Полицията съобщи, че трима полицаи и 12 протестиращи са били откарани в болница, но няма опасност за живота им. Задържани са около 70 души.
 

Още

Библиотекарите излизат на протест

19.05.2022

162
Баба Тонка спасява и градския транспорт

18.05.2022

Г-н БАЛЕВ

16146
Утре градският транспорт в София ще работи, но със закъснение

17.05.2022

Обновена

4303