Медия без
политическа реклама

2020 г. започна с катастрофални природни бедствия

Хиляди са без дом след наводнения и свлачища в Индонезия, пожарите в Австралия покриха с прах ледниците в Нова Зеландия

02 Яну. 2020
https://twitter.com/rachelhatesit?lang=en
Ледникът Франц Йосиф в Нова Зеландия

Катастрофални природни бедствия в двете крайности белязаха първия ден на годината. Индонезия посрещна 2020 г. с най-тежките наводнения от десет години насам. Порои и свлачища отнеха живота на най-малко 21 души и оставиха хиляди без дом в столицата Джакарта и околните градове. Тази сутрин властите евакуираха във временни центрове близо 30 000 жители на Джакарта, много райони на града са с изключено електрозахранване. По-късно днес се очакват нови дъждове и гръмотевични бури.

Австралия преживява екологична катастрофа с бушуващите от дни пожари, чийто ефект вече достигна Нова Зеландия. 9 са жертвите на огненото бедствие от Коледа насам, 19 са в неизвестност в щата Виктория. Хиляди се евакуират от южното крайбрежие, където през почивните дни се очакват неблагоприятни условия и нови пожари.

Прах от пожарите покри ледниците на Нова Зеландия, което според експерти ще ускори топенето им през този сезон с критичните 30%. В първия ден на годината голяма част от южния остров се събуди в оранжева мъгла и червено слънце, след като димът от пожарите във Виктория и Нови Южен Уелс достигна страната.

Още по темата