Медия без
политическа реклама

170 000 протестираха срещу амнистията за каталунските сепаратисти

"Това, което иска Педро Санчес, е да нареже Испания на парчета", казват хората

18 Ноем. 2023
Стотици хиляди испанци изразиха несъгласието си с решението на Педро Санчес
БГНЕС
Стотици хиляди испанци изразиха несъгласието си с решението на Педро Санчес

Десетки хиляди испанци излязоха по улиците на Мадрид в събота, за да осъдят предложения закон за амнистия за каталунските сепаратисти и активисти, който беше ключов лявото правителство да запази властта, съобщи БГНЕС. Според полицията около 170 000 души са се събрали на Пласа де Сибелес в сърцето на испанската столица в отговор на призива на десни лидери, които се противопоставят на плана за амнистия.

Викове „Санчес, предател“, „Санчес в затвора“ и „Каталуния е Испания“ ехтяха от протестиращи от всички възрасти, които носеха испански и други европейски знамена, раздадени от Европейската народна партия. „Това, което иска Педро Санчес, е да нареже Испания на парчета, да има страната на баските, от едната страна, и Каталуния, от друга, и да каже, че нищо не се е случило“, каза на митинга Мария Анхелес Галан, 65-годишна пенсионерка от Мадрид.

Премиерът социалист Педро Санчес, който е на власт от 2018 г., стана втори на парламентарните избори през юли след десния лидер Алберто Нунес Фейхоо, но успя да бъде възстановен на поста, след като спечели подкрепата на регионални сили, включително партии за независимост на Каталуния. В замяна на техните гласове, които бяха от съществено значение за постигане на управляващо мнозинство, Санчес прие няколко отстъпки, включително приемането на законопроекта за амнистия за сепаратистки лидери и активисти, които бяха преследвани за участието си в опита за отцепване на Каталуния през 2017 година.

"Те знаят, че нямат гласовете, за да направят това, което правят. Ето защо ние им го казваме с тази демонстрация", каза Фейхоо, обвинявайки Санчес, че настройва испанците "едни срещу други". На демонстрацията присъства и лидерът на крайнодясната партия Vox Сантяго Абаскал, който нарече закона "сериозен като държавен преврат". Двамата лидери не присъстваха заедно на демонстрацията. Фейхоо се опита през септември да бъде избран за министър-председател с подкрепата на Абаскал, но не успя да спечели мнозинство в парламента.

 

По-рано този месец Брюксел призова Мадрид за обяснение по законопроекта за амнистията, след като каза, че е бил „сезиран по въпроса от голям брой граждани“.

Спред предложения от Санчес закон за амнистията около 400 души, замесени в събитията около референдума за независимост на Каталуния през 2017 г., ще бъдат помилвани. Сред тях ще бъдат както сепаратисти, така и служители на реда, участвали в сблъсъците с привържениците на отделянето на областта. Референдумът през 2017 г. беше обявен за незаконен от съдилищата и предизвика най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия, отбелязва Ройтерс. Предвиденото амнистиране ще бъде най-голямото от всеобщата амнистия от 1977 г., обявена за престъпленията, извършени по време на диктатурата на Франсиско Франко, и първата, обявявана в държава от ЕС от 1991 г., отбелязва испанският Висш съвет за научни изследвания (CSIC).

Самият Санчес, който в четвъртък получи вот на доверие от парламента за съставяне на ново правителство със 179 гласа за и 171 против, защити закона и заяви, че той ще помогне за успокояване на напрежението в Каталуния. Откакто бе обявен планирания от него закон обаче, през последните две седмици всеки ден се провеждат демонстрации пред централата на Социалистическата партия в Мадрид, някои от които прераснаха в насилие и доведоха до десетки арести. 

 

Педро Санчес спечели подкрепата на испанския парламент за още един мандат като министър-председател, като страната беше разделена относно решението му да даде амнистия на каталунските сепаратисти в замяна на тяхната решаваща подкрепа при вот на доверие, предава БГНЕС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата