Медия без
политическа реклама

Педро Санчес стана премиер на Испания въпреки съюза с каталунските отцепници

16 Ноем. 2023
Педро Санчес
БГНЕС
Педро Санчес

Педро Санчес спечели подкрепата на испанския парламент за още един мандат като министър-председател, като страната беше разделена относно решението му да даде амнистия на каталунските сепаратисти в замяна на тяхната решаваща подкрепа при вот на доверие, предава БГНЕС.

Санчес, който е на поста от 2018 г., спечели подкрепата на 179 депутати, трима повече от абсолютното мнозинство от 176 в 350-местния парламент след напрегнат двудневен дебат.

Неговата Социалистическа партия завърши на второ място на неубедителните общи избори през юли, но постигна споразумения с няколко по-малки партии, за да подкрепи възстановяването на неговото коалиционно правителство на малцинството с твърдолявата партия "Сумар".

За да спечели подкрепата на две каталунски сепаратистки партии, Санчес се съгласи да даде амнистия на стотици хора, изправени пред съдебни дела за ролята им в сепаратисткото движение на Каталуния през последното десетилетие.

Сред бенефициентите е Карлес Пучдемон, който оглави регионалното правителство на Каталуния, когато то организира неуспешен опит за отделяне през 2017 г.

Пучдемон организира референдум, който беше забранен от централното правителство, последван от краткотрайна декларация за независимост, която предизвика най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

Пучдемон избяга в Белгия, за да избегне съдебно преследване. Една амнистия ще му позволи да се върне в Испания, докато много испанци го смятат за враг на държавата.

Санчес, който направи кариера в правенето на политически хазарти, защити амнистията по време на парламентарния дебат, твърдейки, че е конституционна и необходима за „излекуване на раните“, отворени от натиска на богатия североизточен регион за независимост.

„Ние ще гарантираме единството на Испания чрез диалог и прошка“, добави 51-годишният политик.

Над 1600 полицаи бяха разположени през последните два дни за парламентарния дебат, според вътрешното министерство.

Санчес е един от най-дълго управлявалите социалистически лидери в Европа. Той също очерта някои от своите икономически планове за новия си мандат. Те включват безплатен обществен транспорт за младите хора и безработните и продължаване на политиката на обвързване на увеличенията на пенсиите с инфлацията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Педро Санчес, Каталуния

Още по темата