Медия без
политическа реклама

6 млн. души в Каталуния са засегнати от невиждано от 1200 г. засушаване

02 Февр. 2024
1 февруари 2024 г. Фермери в Испания държат банер с надпис "вода" по време на протест, настояващ за инфраструктура, която да гарантира оцеляването им и да смекчи последиците от сушата.
БГНЕС/ЕПА
1 февруари 2024 г. Фермери в Испания държат банер с надпис "вода" по време на протест, настояващ за инфраструктура, която да гарантира оцеляването им и да смекчи последиците от сушата.

Властите на испанската област Каталуния забраняват на жителите да мият автомобилите си и да пълнят плувни басейни. Това са част от мерките заради най-голямото в историята засушаване на региона, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Мерките ще засегнат около шест милиона души в 200 населени места, включително във втория по големина град в Испания - Барселона. Те бяха приети, след като нивото на водата в местните водоеми спадна до под 16% от капацитета си.

Изследване от 2022 г. показа, че засушаването на Пиренейския полуостров е най-голяма от 1200 години насам, което кара властите да обмислят транспортирането с кораб на вода за Барселона. Такава мярка вече беше приета през 2008 г., когато нивото на водата във водоемите беше близо до 20% и работеха по-малко предприятия за обезсоляване на морската вода.

Местните власти искат жителите да намалят употребата на вода с 5%, а фермерите с до 80 на сто. Мерките в Каталуния може да бъдат допълнително затегнати, ако ситуацията не се подобри. Според тях сега на жителите на Каталуния се разрешава да ползват до 200 литра дневно вода. Досега те имаха право на 210 литра дневно вода на човек.

"Сушата ще бъде преодоляна, но сме в нова климатична реалност, в която нови суши са възможни по-често и ще бъдат по-интензивни", заяви по време на пресконференция регионалният премиер Пере Арагонес.

Дърветата ще бъдат поливани с отпадни води, за да се гарантира оцеляването им, докато запълването на плувни басейни ще бъде забранено, включително в туристическите обекти. На спортните клубове ще бъде разрешено частично да пълнят закритите си басейни, стига да предприемат допълнителни мерки - например спиране на душовете.

Налягането на подаваната до крайните потребители вода в Барселона и в непосредствена близост вече е намалено.

Ще се налагат глоби в размер до 3000 евро за нарушаване на ограниченията, макар и да остава неясно как властите ще следят за прилагането им.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата