Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протести в Испания срещу проектозакона за амнистия на каталунци

Премиерът Санчес обещал да освободи от затвора стотици каталунски сепаратисти

12 Ноем. 2023
BGNES/EPA
Протестиращи се събират на площад "Пуерта дел Сол" за демонстрация, свикана от десните партии срещу така наречения Закон за амнистията

Испанската десница организира големи протести в редица градове на страната срещу бъдещия закон за амнистията на каталунските сепаратисти. Законът е отстъпка, обещана от премиера Педро Санчес, за да си осигури подкрепата на каталунски депутати за следващото си правителство. 

Испанската управляваща партия PSOE сключи сделка с каталунската партия за независимост Junts per Catalunya (JxCat), ръководена от бившия каталунски президент Карлес Пучдемон за да може действащият министър-председател на Испания Педро Санчес да бъде избран за втори мандат. В замяна на ключовата подкрепа на седемте си депутати от JxCat Пучдемон поиска амнистия за стотици хора, срещу които са заведени съдебни дела заради ролята им в неуспешния опит за независимост на Каталуния през 2017 г.

Амнистията на каталунски представители е възприемана от част от испанското общество като накърняване на правовата държава.

Основната дясна политическа сила Народната партия призова испанците да кажат днес в Мадрид и в други големи испански градове "Не на амнистията". "Демокрацията е в опасност", допълва консервативната партия и призовава всички демократи, без разлика, да се присъединят към нея в протестите днес.

Дясната Народна партия спечели първо място на изборите през юли, но не успя да си осигури мнозинство в парламента, за да състави правителство. Социалистите на Санчес останаха на второ място. Те постигнаха договорка за управление с радикално левите сили и получиха и подкрепата на седем депутати от партията на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, основна фигура в опита за отцепване на Каталуния от Испания през 2017 г. Пучдемон настоя освен за амнистия и за "признаването на Каталуния за нация".

Крайнодясната партия "Вокс" обяви, че ще се присъедини към митингите, организирани днес от Народната партия, преди да участва в протести пред офисите на Социалистическата партия в различни испански градове.

Пред централата на социалистите в Мадрид от повече от седмица се провеждат ежедневни протести по призив на организации, близки до "Вокс". Те прераснаха на няколко пъти в сблъсъци между радикалните активисти и силите на реда.

Ключови думи:

Каталуния, Санчес

Още по темата