Quantcast
Руските служби са били активни и в Каталуния | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Руските служби са били активни и в Каталуния

Испания разследва намесата на ГРУ в подготовката на референдума през 2017 г.
616
 EPA/BGNES
Карлес Пучдемон участва във видеоконференция в началото на ноември по повод предизборната кампания в Испания. На 10 ноември там имаше парламентарни избори. Пучдемон продължава да е в Брюксел, тъй като в Барселона го грози арест.

Испанските следствени органи разследват евентуална намеса на руските тайни служби в политическите трусове в Каталуния с цел дестабилизация на Испания и на Европейския съюз. Централните испански медии се позовават на източници, запознати с разследването на инцидентите в Каталуния през октомври 2017 г., когато тогавашните просепаратистки лидери проведоха незаконен референдум за независимост и впоследствие приеха декларация, с която едностранно беше обявена независимостта на автономната област.

Според изтеклата информация се разследва участието на руски шпиони от елитното военно звено 29155 на ГРУ в подготовката и провеждането на референдума за независимост. Тяхната основна цел не била подпомагане на сепаратисткото движение, а удар по слабото място на Испания, който да предизвика дестабилизацията на страната, а оттам и на Европейския съюз.

Същото секретно звено се споменава в репортаж на "Ню Йорк Таймс" във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон през 2018 г. Именно британските тайни служби са информирали испанските си колеги за вероятна намеса на руски шпиони в размириците в Каталуния, съобщава испанският вестник “ABC“. Те се позовали на присъствието на руския шпионин Денис Сергеев, който под псевдоним Сергей Федотов е пътувал няколко пъти до Барселона, последния - само дни преди референдума на 1 октомври 2017 г. Сергеев е сред заподозрените за убийството на Скрипал във Великобритания. Според Europa Press се разследва дали Сергеев е подпомагал представители на просепаратистките групи за тактическо реагиране.

Името му се свързва и с един руски и един украински гражданин, арестувани в началото на октомври т.г. в Каталуния с куфар, в който полицаите открили напълно годна граната М-75, руско производство.

Според испанския всекидневник “Ел Мундо“ руските шпиони със съдействието на руски хакери са съдействали да се избегне затварянето на редица просепаратистки сайтове по време на референдума. Според източници на изданието разследването, което е засекретено, цели да определи докъде се простира участието на руските тайни служби в сепаратистките действия в Каталуния. Не се изключва и връзката им с лидери на сепаратистки каталунски партии.

Бившето каталунско правителство, което прие декларацията за независимост, е потърсило директна подкрепа от руския президент Владимир Путин, твърди испанският вестник "Ел Периодико". Това става ясно от записки на Виктор Террадеяс, който отговаряше за международните връзки на партията на каталунски лидер Карлес Пучдемон. Террадеяс е разследван за отклоняване на публични средства за финансиране на сепаратистката дейност. В хода на разследването става ясно, че Террадеяс се опитва да уреди среща на Пучдемон с пратеник на Путин. Освен това се среща няколко пъти с бившия руски депутат и съветник на руския президент Сергей Марков. Самият Марков потвърди пред различни испански медии, че е имал няколко срещи с Террадеяс през есента на 2017 г. Сепаратистите потърсили подкрепа и признаване на бъдещата каталунска държава. В замяна обещали да признаят анексирането на Крим от Русия, разказва Марков пред "Ел Мундо". Той им казал, че ще потърси мнението на хора, близки до руското правителство. “При следващата ни среща им обясних, че няма вероятност Русия да признае независимостта на Каталуния по редица причини и че не ни интересува признаването на Крим“, разказва Марков пред испанския всекидневник. Пред националната испанска телевизия той потвърждава, че Русия е изпратила руски шпиони по време на сблъсъците около референдума за независимост. “Ако в дадена страна има политическа криза, са нужни повече шпиони, това е работата ни“, допълва той.

Междувременно руският посланик в Испания Юрий Корчагин изрази притеснението си относно информацията за намеса на руски шпиони в Каталуния. Той подчерта, че за руското правителство "Каталуния е неразделна част от Испания" и че между двете страни съществува 5-вековно сътрудничество, базирано на приятелството и взаимното уважение. От своя страна испанският външен министър Джозеп Борел потърсил мнението на руския си колега Сергей Лавров на срещата на министрите на външните работи на страните от Г-20 в Япония. Лавров обаче отвърнал, че не знае нищо по темата.

 

РУСКИ ХАКЕРИ В ПОМОЩ НА "ДЕМОКРАТИЧНО ЦУНАМИ"

От друга страна, испанската полиция разследва помощта, която руски хакери вероятно са оказали на сепаратисткото движение “Демократично цунами“, което организира размириците в Барселона и други части на Каталуния след ефективната присъда на деветимата сепаратистки лидери през октомври. Помощта на руските хакери се изразявала основно в съдействие при свикването на протестите и дублирането на закрити със съдебна заповед сайтове с хостинги от други държави, включително и Малайзия.

Още

Путин намекна за неизбежен удар по враговете на Русия

26.07.2021

7773
За първи път в историята Русия се оплака в ЕСПЧ

22.07.2021

2039
Над 30 милиона руснаци искат да напуснат Русия

19.07.2021

7613