Quantcast

Медия без
политическа реклама

Испанец пренаписа Вивалди според промените в климата

Композиторът Аче Коста прави Летния концерт от "Годишните времена" по-драматичен, а съкращава другите три

25 Окт. 2023
nuevatribuna.es
Композиторът Аче Коста иска публиката наистина да се стресне от катастрофалните последици от човешката дейност върху климата.

Испански композитор и продуцент адаптира "Четирите годишни времена" на Антонио Вивалди към мрачната действителност на глобалното затопляне, съобщи Reuters.

В своята версия Аче Коста придава по-голяма изразителност и драматизъм на летния концерт, като същевременно съкращава останалите три. Коста вярва, че великият бароков маестро Вивалди не би имал нищо против. 

"Мисля, че той щеше да е много по-агресивен и решителен. Ако днес някой трябваше да композира "Четирите годишни времена" от абсолютно реалистична гледна точка, то (полученото произведение – б.р.) би било откровено дръзко", коментира Аче Коста пред агенцията.

Оригиналната творба на знаменития италиански композитор е написана точно преди 300 години. 

Премиерата на адаптираната версия се е състояла снощи в Мадрид по случай Международния ден за активни действия срещу климатичните промени 24 октомври. За подсилване на ефекта на „редактираната“ музика, докато тя е звучала са били прожектирани изображения на горски пожари и други бедствени ефекти от глобалното затопляне, например сушата.

"Искаше ми се публиката да се почувства наистина притеснена в някакъв момент, когато осъзнае какво се случва", казва Аче Коста, който е направил партитурата достъпна за всеки желаещ да свири.  

Учените свързват високите температури и сухите и ветровити условия в много части на света, включително Южна Европа, с изменението на климата. Председателят на Испанската асоциация по метеорология Ернесто Родригес Камино отбелязва, че специално в Испания въздействието на климатичните промени е очевидно. „Тенденцията е към по-дълги, по-интензивни горещи вълни и свързани с тях по-яростни горски пожари, а също и по-силни валежи с потенциално катастрофални последици“, коментира той.

 

 

Още по темата