Quantcast

Медия без
политическа реклама

Понеделник и вторник са били най-горещите дни в историята

05 Юли 2023
ЕПА/БГНЕС
Пожари бушуват от Канада до Сибир.

В два поредни дни тази седмица светът преживя температурни рекорди, при това най-големите жеги все още предстоят.

Средната глобална температура на въздуха на планетата е била 17,18 градуса във вторник, което е нов световен рекорд, предадоха агенциите. Понеделнишкото постижение - 17,01 градуса, също беше рекорд. До началото на тази седмица, най-горещият ден, откакто се събират такива данни, е бил през 2016 г., когато се беше развихрил Ел Ниньо. Тогава обаче максималната достигната температура беше 16,9 градуса.

Вчера Световната метеорологична организация - орган на ООН, потвърди, че Ел Ниньо се е завърнал. Експерти прогнозират, че този климатичен феномен, заедно с причиненото от човека глобално затопляне, ще ни направи свидетели на още рекорди. Очакванията са този месец да се окаже най-горещият в историята, като под "история" в случая се има предвид последните 120 000 години, твърдят учените.

Глобалната температура се измерва от Института за промените в климата на Университета в Мейн, САЩ. За целта се ползват данни на средните температури по света на 2 м височина, измерени от наземни инструменти, метеорологични балони и сателитни наблюдения.

Докато при нас юни беше необичаен с поройните си дъждове и бури, в други държави изминалият месец е бил рекорден с жегите си - например във Великобритания. В последните месеци в необичайно високи температури се пържат и южните щати на Америка. Гореща вълна има в Китай, където температурите надхвърлиха 35 градуса. Разбира се, това е нищо в сравнение с положението в Африка, където термометрите почти стигнаха 50 градуса.

Дори на Антарктида, където в момента е зима, са регистрирани ненормално високи температури. Украинската изследователска база Вернадски се намира на леден остров и въпреки това измери 8,7 градуса през юли - крайно "горещо".

Това, което преживяваме в момента, съответства изцяло на прогнозите за ефекта на климатичните промени, коментира проф. Илан Келман от Юнивърсити Колидж в Лондон. "Повишаващите се температури водят до все по-тежки горещи вълни, с кошмарна влажност. Много хора не могат да си позволят климатик, много хора са принудени да работят на открито. Тази комбинация от влажност и жега се превръща в тих убиец, тъй като много често хората не осъзнават, че са в смъртна опасност, особено когато дори нощта не носи разхлаждане", казва професорът пред "Гардиън".