Медия без
политическа реклама

Кения обяви почивен ден за засаждане на дървета

13 Ноем. 2023
Pixabay
Правителството планира да бъдат засадени 15 милиарда дървета през следващите 10 години.

Кения обяви специален неработен ден, в който да бъдат засасдени 100 милиона дървета. ''Ваканцията'' е част от план на правителството да бъдат засадени 15 милиарда дървета през следващите 10 години, предава Би Би Си. Инициативата има за цел да подпомогне борбата с изменението на климата. Дърветата помагат за справяне с глобалното затопляне, като абсорбират въглероден диоксид от въздуха, докато отделят кислород в атмосферата.

Правителството предоставя разсадите безплатно, за да могат кенийците да ги засадят в определени обществени зони. Хората в страната обаче са насърчени да закупят поне две дървета, които да засадят в частните си имоти. Много кенийци обаче, особено в големите градове, едва ли ще участват и просто ще се възползват от допълнителната почивка.

Засаждането на дърветата ще бъде наблюдавано чрез интернет приложение, което позволява на организации да записват видовете засадени растения, броя им и датата на засаждане. Приложението Jaza Miti също така ще помогне на хората да засадят подходящия разсад според почвата.

Правителството на страната обаче беше разкритикувано, че подкрепя засаждането на дървета, но същевременно не успява да овладее незаконната сеч, като дори наскоро взе решение да премахне забраната за изсичане на дървета. Кабинетът защити решението си, като каза, че са засегнати само гори, предназначени за търговски цели - около 5% от общия брой. Това е необходимо, за да се задоволи местното търсене и да се създадат работни места.

 

Още по темата