Медия без
политическа реклама

2023 година е най-топлата в историята

08 Ноем. 2023
Топлото време през октомври в България накара хората да се обличат като през лятото.
Илияна Кирилова
Топлото време през октомври в България накара хората да се обличат като през лятото.

Изминалият октомври е бил най-топлият в историята, отчете програмата "Коперник" на Европейския съюз за наблюдение на климата. Това е петият подред месец, в който се поставят рекорди за високи температури. Вече е сигурно, че 2023 година ще е най-топлата в историята. В доклада по "Коперник" се предупреждава, че светът влиза в непознати територии със затоплянето, което може да застраши живота на планетата ни, уточнява БНТ.

Средната температура в света през октомври е била с 1,7 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните нива. Месецът беше белязан от суша в Съединените щати и Мексико.

Тази година се завърна и феноменът Ел Ниньо, с който се затоплят водите на Тихия океан. Очаква се най-силно ефектът от урагана да бъде усетен в края на тази година.

У нас също бяха констатирани забележителни стойности. Октомври бе един от най-топлите за последните 90 години, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-високата измерена температура бе 34.8 °С на 21 октомври - във Велико Търново, Русе и Търговище.

 

Последвайте ни и в google news бутон