Медия без
политическа реклама

2023 г. е била най-топлата от 100 000 години насам

Земята отчете 12 месеца на температури с 1,5° C по-високи от прединдустриалната ера за първи път в историята

08 Февр. 2024
Бури, суша и пожари удариха планетата, тъй като климатичните промени, подсилени от естествения феномен Ел Ниньо, предизвикаха рекордно затопляне през 2023 г.
БГНЕС/ЕПА
Бури, суша и пожари удариха планетата, тъй като климатичните промени, подсилени от естествения феномен Ел Ниньо, предизвикаха рекордно затопляне през 2023 г.

Земята отчете 12 месеца на температури с 1,5° C по-високи от прединдустриалната ера за първи път в историята, съобщи "Коперник" - водещата в света програма на ЕС за наблюдение на Земята. Учените нарекоха това "предупреждение към човечеството", пише БГНЕС.

Бури, суша и пожари удариха планетата, тъй като климатичните промени, подсилени от естествения феномен Ел Ниньо, предизвикаха рекордно затопляне през 2023 г., като я направиха вероятно най-горещата от 100 000 години. Екстремните явления продължават през 2024 г., съобщи "Коперник". От февруари 2023 г. до януари 2024 г. се наблюдава затопляне с 1,52 градуса по Целзий над референтната стойност от 19-ти век. Това е сериозно приближаване до решаващия праг на затопляне от 1,5C в Парижкото споразумение за климата, но не означава постоянно нарушение на границата, която се измерва в продължение на десетилетия, казаха учени.

"Докосваме 1,5° C и виждаме цената, социалните разходи и икономическите разходи", каза Йохан Рокстром от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата. "1,5 е много голямо число и ни вреди наистина много по отношение на горещи вълни, суши, наводнения, усилени бури, недостиг на вода в целия свят. Това е, на което ни научи 2023 г.", допълни той.

Последните месеци видяхме настъпление от крайности по цялата планета, включително опустошителна суша, обхващаща басейна на Амазонка, високи зимни температури в части от Южна Европа, смъртоносни горски пожари в Южна Америка и рекордни валежи в Калифорния. "Това е ясно предупреждение към човечеството, че се движим по-бързо от очакваното към договореното ограничение от 1,5C", каза Рокстром пред АФП, добавяйки, че температурите вероятно ще спаднат малко след като Ел Ниньо приключи.

Миналият месец е бил най-горещият януари в историята - осмият пореден месец с исторически високи месечни температури - с температури с 1,66C по-високи като цяло от прогнозата за средната януарска стойност за 1850-1900 г., който е прединдустриалният референтен период. "2024 г. започва с още един рекорден месец – не само, че е най-топлият януари в историята, но също така току-що преживяхме 12-месечен период с повече от 1,5° C над прединдустриалния референтен период", обясни Саманта Бърджис, заместник директор на "Коперник".

Емисиите, отделяни при отопление, главно от изгарянето на изкопаеми горива, продължават да нарастват през последните години, докато учените предупреждават, че трябва да намалеят почти наполовина през това десетилетие, а климатичният офис на ООН предупреди, че светът вероятно ще се срине след 1,5° C в началото на 2030 г. "Поредицата от много горещи години е лоша новина както за природата, така и за хората, които усещат въздействието на тези екстремни години", каза Джоери Рожел, професор по климатични науки и политика в Imperial College London, пред АФП. "Освен ако глобалните емисии не бъдат спешно сведени до нула, светът скоро ще надмине ограниченията за безопасност, определени в Парижкото споразумение за климата", предупреди той. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата