Медия без
политическа реклама

Активистки заляха със супа и „Сеячът“ на Ван Гог в Рим

В мадридския музей "Прадо" пък имаше акция срещу "Голата Маха" и "Облечената Маха" на Гоя

05 Ноем. 2022Обновена
ЕРА/БГНЕС
Извършителките на поредното покушение срещу картина от световното културно наследство.

Активистки за борба с климатичните промени заляха със зеленчукова супа картината "Сеячът" на Ван Гог в музея "Палацо Бонапарте" в Рим.   

Акцията на активистите от движението Ultima Generazione („Последно поколение“) последва друга тяхна акция, при която те се залепиха за картината "Пролетта" на Ботичели в галерия "Уфици" във Флоренция, както и подобни нападения срещу произведения на изкуството от други екоактивисти по примера на британската организация "Просто спрете петрола" (Just Stop Oil), чиито активисти заляха с доматена супа картината "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон. Членове на движението Letzte Generation пък неотдавна изсипаха картофено пюре върху пейзаж на Моне в музея "Барберини" в Потсдам, Германия. А белгийски демонстрант се опита да залепи главата си за картината на Вермеер "Момичето с перлената обица" в музея "Маурицхойс" в Хага.    

В последната акция, целяща да накара хората да осъзнаят важността на борбата с климатичните промени, участваха три млади жени. „Тези акции би трябвало бъдат по всички страници и по всички канали, както и в политическия дневен ред. Засега обаче се определят като скандални“, се казва в изявление на движението. 

Както и при другите нападения, картината не е повредена, тъй като има предпазно стъкло, обясниха от компанията организатор на изложбата в „Палацо Бонапарате“. „Очаквахме го, нямаше щети, но това е безполезно действие“, заяви президентът и изпълнителен директор на Arthemisia Йол Сиена. „Още преди откриването на изложбата имахме няколко срещи с карабинерите и с шефовете на музея. Забранихме да се внасят чанти и раници, затова те не можаха да направят много“, изтъкна Сиена.

Another day, another Van Gogh artwork attacked by climate activists. This time it happened in Italy where members of a group called Ultima Generazione threw ...

Когато активистките се приближили до картината, една от тях извадила малка консерва, която била скрита в панталона й. След това момичетата се залепили за стената под картината със суперлепило. Непосредствено преди акцията те скандирали срещу използването на изкопаеми горива и за екзистенциалната заплаха, която представлява изменението на климата. „Дори не затворихме изложбата, а само залата, тъй като реставраторът трябваше да оцени евентуалните щети. Рамката ще трябва да бъде почистена, а залата вероятно ще бъде отворена отново тази вечер“, добави Йол Сиена.

„Това са показни демонстрации, които аз осъждам най-строго. За щастие засега те се прицелват само в картини, защитени от предпазно стъкло, но някой техен подражател може да причини сериозни щети на незащитени картини. Това са явни демонстрации, които не водят до нищо и активистите сами си вредят в очите на обществото“, коментира той. На трите млади жени, извършили покушението, ще бъдат повдигнати обвинения за увреждане на културно наследство.

Картината "Сеячът" е заета от музея "Крьолер-Мюлер" в нидерландския град Отерло за изложба с творби на Ван Гог в бившата резиденция на Наполеон в италианската столица.

 

АКЦИЯ И В МУЗЕЯ "ПРАДО"

Други две екоактивистки залепиха по една от ръцете си за рамките на две картини на испанския художник Франсиско Гоя, разположени една до друга в музея "Прадо" в Мадрид.

Потърпевши се оказаха платната "Голата Маха" и "Облечената Маха". Нито едно от двете произведения не е повредено. Протестиращите са надраскали с черна боя огромен надпис "+1,5°C" на стената между картините. С това те искали да напомнят за целта на Парижкото споразумение да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Преди седмица ООН призна невъзможността да задържи покачването на средната температура до лимита на Парижкото споразумение.

И двете момичета са задържани от полицията.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?