Медия без
политическа реклама

169 американци са евакуирани от покрива на хотел в Кабул

Братът на афганистанския президент положи клетва за вярност пред талибаните

21 Авг. 2021Обновена
БГНЕС

Американските военни са използвали хеликоптери, за да евакуират група американци от покрива на хотел близо до летището в Кабул. Това съобщава говорител на Пентагона, цитиран от CNN, който предостави нови подробности за мисията, разкрити за първи път от президента Джо Байдън в речта му в петък.

За сега това е единствената операция на американската армия по евакуация извън летището в Кабул. Акцията наподобява тази в Сайгон на 30 април 1975 г. по време на паническото бягство от покрива на американското посолство в тогавашната южновиетнамска столица. Преди дни очевидци в Афганистан пускаха кратки видеозаписи в Туитър, от които личи, според определението на Саад Мохсени, че ситуацията наподобява "нов сайгонски момент".

Става дума за 169 американци, които са били изтеглени от хотел "Барон" близо до летището, заяви прессекретарят на Пентагона Джон Кърби. По думите му три хеликоптера са прелетяли от военната страна на летището до хотел "Барон", за да съберат американците и да ги изведат на полето. Не е ясно дали те са летели на няколко полета. "Това беше много бърза и безопасно извършена операция", каза Кърби.

Първоначалният план е бил американците да преминат през портата на абатството, разположена на около 200 метра от хотела им, посочи той. Там обаче имало голяма тълпа и някои от американците се почувствали несигурни, опитвайки се да си проправят път през тълпата. Кърби заяви, че е имало няколко случая на пристигане на американци на летището и ескортирането им от американските войски. По думите му обаче това е единственият случай, за който знае, че хеликоптери на САЩ са напуснали полето, за да събират американски граждани, съобщава АП. 

Решението за изпращането на хеликоптерите е взето от командира „на място“. "Той изпълни мисия, която според него беше в най-добрия интерес да помогне на тези американци, и го направи", каза Кърби. Трета държава, която Кърби отказа да посочи, е установила охрана в хотела и е уведомила САЩ, че нейните граждани са там. В изказването си в петък в Белия дом Байдън се зарече: "Всеки американец, който иска да се прибере, ще ви приберем у дома". Но въпреки че американската армия ускори темповете на евакуация, докладите показват, че сцената пред международното летище Хамид Карзай в Кабул става все по-отчаяна.

Тези, които могат да стигнат до периметъра на летището, са докладвали, че чакат часове за влизане, а посолството на САЩ предупреди в неотдавнашен сигнал за сигурност, че "поради големи тълпи и опасения за сигурността, вратите могат да се отварят или затварят без предизвестие". Байдън изрази уверенията си в петък предпазливо, тъй като продължаваха да се появяват съобщения за талибаните, които бият и заплашват хора, включително американци, които се опитват да си проправят път до летището. "Не се заблуждавайте, тази евакуационна мисия е опасна, крие рискове за въоръжените сили и е проведена при трудни обстоятелства", каза той. "Не мога да обещая какъв ще бъде крайният резултат, или ... че ще бъде без риск от загуба. Но като главнокомандващ, мога да ви уверя, че ще мобилизирам всички необходими ресурси", посочи той.

 

ПРЕГОВОРИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО

Движението "Талибан" обяви, че клетва за вярност към него е положил по-малкият брат на президента на Афганистан - Хашмат Гани. На церемонията е присъствал Халил ал-Рахман Хакани - високопоставен член на терористичната групировка "Мрежа Хакани", поддържаща тесни контакти с талибаните.

По-рано местниет ТВ канал Shamshad News съобщи, че в Кабул е имало среща между Хакани и бившия премиер на Афганистан и лидер на ислямската партия в страната Гулбедин Хекматияр, но не се дават подробности.

А източник на руската агенция РИА Новост при талибаните разказва, че шефът на политическия офис на "Талибан" - молла Барадар, е пристигнал в Кабул на преговори за създаване на правителство.

 

ИМПИЙЧМЪНТ

Конгресменът от щата Джорджия Марджъри Тейлър Грийн предложи Конгресът да започне процедура за импийчмънт на президента на САЩ Джо Байдън. Грийн заяви, че е внесла в Конгреса проекторезолюция за отстраняването на Байдън от поста му, тъй като е оставил 10 000 американци в Афганистан след завземането на страната от талибаните. Според нея президентът е нарушил имиграционните закони, като е допуснал криза на южната граница на САЩ и си е присвоил законодателни правомощия, противно на позицията на Върховния съд, като е удължил мораториума за изселване на некоректни наематели. "За седемте кратки месеца от президентството на Джо Байдън Америка загуби уважението на целия свят. Доказателствата са ясни и действията му са толкова груби, че трябва да бъде отстранен от поста", заявява Грийн. Според анализатори обаче инициативата й има малък шанс за успех в Конгреса, където и двете камари се контролират от демократите, подкрепящи Байдън.

Още по темата може да прочетете тук.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че оттегля идеята САЩ да взимат по 2 хил. долара за всеки евакуиран от Кабул пътник. Първоначално той съобщи, че за една нощ се очаква 6 хил.

 

 

Още по темата