Медия без
политическа реклама

САЩ са искали по 2 хил. долара от всеки евакуиран от Кабул

20 Авг. 2021
Стефан Симанович

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че оттегля идеята САЩ да взимат по 2 хил. долара за всеки евакуиран от Кабул пътник.

Първоначално той съобщи, че за една нощ се очаква 6 хил. души да бъдат евакуирани от Афганистан с американски полети и че това ще струва по 2 хил. долара на човек, предаде ''Политико''.

В четвъртък сутринта медията цитира изказване на Консултативния съвет за отвъдморска сигурност на Държавния департамент, което гласи, че ''постоянните жители на САЩ могат да подадат молба за отпускане на заем при репатриране''. Казва се още, че ''евакуационните полети не са безплатни и от пътниците ще се изисква да подпишат договор за заем като има вариант паспортите им да не бъдат подменени, докато заемът не бъде изплатен. Цената може да бъде 2 хил. долара или повече на човек''.

В Туитър комуникационният директор на Heritage Foundation Джон Купър цитира изказване на завърнал се в САЩ, който твърди, че Държавният департамент е изискал от него сумата от 2 хил. долара и че чуждестранните граждани трябва да платят дори повече. ''Искате да избягате от талибаните? Това ще струва колкото наема ви за един месец'', написа  Купър.

Анонимен служител на Държавния департамент първоначално защити идеята пред ''Политико'', казвайки че ''законите на САЩ изискват финансовата помощ за евакуация на граждани на САЩ или граждани на трети страни да се предоставя на базата на възможността им да възстановят сумата в максимална степен''.

Прайс обаче оттегли искането след кампания в социалните медии. ''При тези изънредни обстоятелства нямаме намерение да търсим компенсация от тези, които бягат от Афганистан'', каза Прайс в изявление, предоставено на в. ''Ню Йорк Пост''.

Някои цивилни полети обаче все още остават достъпни за искащите да избягат от Афганистан. Например Air India се ангажира да продължи дейността си, докато летището в Кабул е отворено. Еднопосочните директни билети до Делхи за неделя струват по 147 долара.

Още по темата