Медия без
политическа реклама

Учениците ще посрещнат 15 септември с нови учебни програми

"Може ли да бъде аргумент лятното море за това, че нашите ученици учат най-малко от връстниците си?", пита министър Денков

Илияна Кирилова
Дали децата ще заобичат математиката с новите програми? Предстои да видим...

Прегледът на учебните програми вече е към края си. Лятото се очаква те да бъдат променени, като идеята е учениците да посрещнат 15 септември 2022 г. с актуализирани програми, които да облекчат преподаването на различните предмети. Това обяви просветният министър акад. Николай Денков пред БНТ на връх 24 май.

За нови учебници обаче, които да отразят промените в програмите, ще е нужно повече време. Така вероятно на места ще наложи учители да пропускат от някои учебници част от уроците, които например са изпаднали от актуализираните вече учебни програми. Както вече заяви министър Денков пред БНР, възможно е например част от материала по математика да отпадне, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала пък може да се премести в по-горни класове. 

Сред засечените от екипа на акад. Денков проблеми в настоящите програми, които бяха изцяло променени последно през 2016 г., са несъгласуване на материала с възрастта на учениците, твърде високият академичен стил на учебниците, незрабирането от учениците защо трябва да се учи едно или друго нещо, както и преходът от предметите човек и природа и човек и общество към география, история, биология, химия и физика. Анкета на МОН сред ученици например наскоро показа, че учениците не разбират смисъла да учат математика, който е най-трудният предмет за тях.

"Идеята е не да се опрости материалът, а да се промени целта на образованието. На 15 септември ще стартираме нова електронна платформа, която ще включва наличните уроци и други електронни реурси. Целта е с развиването им, промяната в програмите и квалификацията на учителите всичко да стане разбраемо за учениците", коментира още Денков.

На въпрос дали новите програми ще доведат и до нов формат на изпитите през следващата 2022/23 учебна година, министърът посочи, че форматът ще бъде обявен преди началото на учебната годнина. "Началото на септември всички родители ще видят какво ги очаква", каза енигматично той. Бъдещите седмокласници и техните родители тръпнат да разберат дали в изпитите от Националното външно оценяване през юни 2023 г. ще има въпроси и от други предмети, не само от българаски и математика, каквато възможност вече бе обявена, че може да се случи от предишния министър Красимир Вълчев.

Министърът Денков вече е изразявал позиция, че изпитите ще стават по-интегрални стъпка по стъпка - така че в изпита по външното оценяване по математика да се включат въпроси и от някои точни науки, а в изпита по български и литература - по някои от другите хуманитарни дисциплини. Кога и по какъв начин ще стане това обаче, е въпрос на дискусии в рамките на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в МОН.

"Може ли да бъде аргумент лятното море за това, че нашите ученици учат най-малко от връстниците си? Как те ще бъдат конкурентни", попита министърът в отговор на въпроса какво става с диксуиите за по-ранно начало на учебната година. Според МОН най-доброят вариант е стартът да буде изместен на 7 септември, но от по-следващата учебна 2023./24 г. Тази есен учениците ще си започнат традиционно на 15 септември, но пък плановете на министерството са те най-малките от 1 до 6 клас да приключат 2 седмици по-късно.

 

Математиката е най-трудният предмет за учениците от 5 до 10 клас. По-малките определят като сложни също предметите история и география, а по-големите - физика и химия.

 

През следващата учебна година учениците от 1 до 6 клас да учат две седмици повече - за 1-3 клас учебната 2022/23 г. да се удължи от 31 май на 15 юни, а за 4-6 клас - от 15 юни до 30 юни.

 

Още по темата