Quantcast

Медия без
политическа реклама

СУ откри годината с протест за повече пари

Най-старото висше училище отбелязва 135 години от създаването си

02 Окт. 2023Обновена
ВОН КНСБ
Софийски университет откри новата академична година с искане за повече пари за висше образование

С тържество и традиционно шествие най-старото висше училище у нас откри 135-та си академична година. Празничните слова по повод старта на новата 2023/24 г. в Софийския университет обаче бяха примесени с огромно притеснение и недоволство у гилдията относно подготвяния за догодина бюджет за висше образование.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков отправи директен призив за завръщане към реформата във висшето образование, осъществявана в последните повече от 10 години, която, по думите му, е спряла в последните 5 години. Проф. Герджиков съобщи, че от Алма Матер са изпратили писмо с няколко искания до премиера Николай Денков. "Едното от тях е свързано със Софийския университет с една сграда, която ни беше отнета на три пъти наистина, много несправедливо. Ние не искаме пари. Искаме справедливо разпределение на субсидията. Искаме подкрепа за това чуждестранните студенти да не бъдат спирани. Тук не става дума за ултиматуми. Ние искаме няколко много разумни неща, синдикални искания, които ние подкрепяме. Те са за това в Бюджет 2024 година да има сериозна сума за висше образование, а не както сега - нула процента ръст, защото това е в нарушение на някои нормативни документи. 20% е изискването на един от нормативните документи, които споменах, ежегоден ръст 20%", коментира той, цитиран от БНР.

В същия стил се изказа и председателят на синдикат "Висше образование и наука" Лиляна Вълчева. В словото си тя акцентира, че от 2007 г. досега висшето образование се финансира на остатъчен принцип, като на университетите не се осигуряват средства за непрекъснато увеличаващата се минимална работна заплата в страната. Тя изтъкна, че само за последните 3 г. номиналното й нарастване е с 28%, като през 2023 г. скокът е с 15%. "В проектобюджета за 2024 г. за висше образование и наука обаче са предвидени 0 лв.", коментира тя, добавяйки, че на фона на увеличената минималната и средна работна заплата за страната възнагражденията на академичния състав отново ще изостанат. "Унизително е, а ние вече 3 г. се молим, убеждаваме. Време е да променим формата и начина на действие", заяви тя по повод внесените искания на синдиката.

От ВОН настояват с нарастването на БВП да се увеличат и средствата за висше образование и наука до 1% от прогнозния БВП, средната заплата на академичния състав да е да е 150% от средната за страната (което би означавало началната заплата за асистентите да стане 2110 лв., а не 1810 лв., както следва да се увеличи от 1 август - бел. ред.), стипендиите на студентите да са 125% от минималната работна заплата, а за докторантите - тя да продължи да бъде 150% от нея. "Всичко това формира Бюджет за 2024 г. в размер на не по-малко от 1,4 млрд. лв. или с 320 млн. лв. повече", заяви Вълчева.

"От днес, с празника за 135 години СУ и в навечерието на новата академична година, е време да започне промяната с нашия бюджет за 2024 година! Ние трябва да станем носители на тази промяна. Мисията ни е не само да образоваме или да създаваме лидери, мисията ни е да сме пример за поколенията. Да вдигнем глас и високо да заявим спазването на Закона за висше образование, Стратегията за развитие на висшето образование в РБ (2021-2030), в която е заложен ежегоден ръст от 20% в субсидията за издръжка на обучението (заплати, осигуровки, текущи разходи), както и за не по-малко от 10% от нея да са средствата за научно-изследователска и научно-творческа дейност", апелира тя.

 

ТЪРЖЕСТВЕНО 

По традиция откриването на академичната година в СУ започна с празнично шествие на студенти и преподаватели, което тръгна в 10.00 часа от Ректората, премина през някои от най-знаковите места в столицата и стигна до катедралния храм "Св. Александър Невски". Ръководството на университета поднесе цветя и венци пред паметниците на патрона св. Климент Охридски - дарителите, благодарение на които университетът съществува - Евлоги и Христо Георгиеви, както и Паметника на Незнайния воин.

В шествието се включиха и ученици и преподаватели от двата лицея към Софийския университет - Националната гимназия за древни езици и култури, и Националната природо-математическа гимназия, както и духов оркестър и мажоретен състав към Първа английска езикова гимназия. Гост на празника на Алма матер бе бъде президентът на Мрежата на европейските столични университети (UNICA) проф. Сорин Кострейе.

"В празничната за Алма матер година за пореден път ще напомним на днешна България, че академичната идея и академичната общност винаги ще бъдат стожер на общественото развитие и напредък. В този ден преподавателите, студентите и служителите ще демонстрират авторитета на една институция и достойнството на една общност. Софийският университет е заслужил това право. Академичната му общност има привилегията да заяви публично, че образованието е един от най-важните приоритети на днешна България и очаква ясни знаци, че е чута и разбрана, а справедливите очаквания - удовлетворени", отбелязаха от Софийския университет.

Празникът ще продължи и във вторник в зала България, където в 18 ч. ще има концерт на камерен ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров.

 

 

 

 

Ключови думи:

Софийски университет

Още по темата