Медия без
политическа реклама

Синдикатите искат удължаване на междусрочната ваканция

София-област, Бургас и Ямбол преустановяват присъствените учебни занятия

30 Яну. 2024ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Илияна Кирилова
И в София област учениците ще учат онлайн.

Заради увеличаващия се брой болни ученици и учители междусрочната ваканция, която по принцип е само един ден - 5 февруари т.г., да се увеличи с два или четири дена в интерес на здравето на всички. За това настояват в своя позиция от синдикат Образование" към КТ "Подкрепа". 

Оттам са направили проучване сред ученици и родители, болшинството от които смятат, че заради нарастващата епидемична опасност е добре в интерес на учениците междусрочна ваканция да се удължи с няколко дена. 69,8% са казали, че почивката за учениците трябва да бъде удължена с 4 дена до края на седмицата и да бъде от 5 февруари до 9 февруари. 25,3% пък смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с 2 дена - до 7 февруари, а едва 2,8% - че не бива да има удължаване.

От синдиката смятат и че не е правилно решението да се обявява дистанционно обучение по време на грипна епидемия, както се случва в повечето области с обявена грипна епидемия, защото няма как болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения. Близо 90% от участващите в проучването учители и родители са споделили същото мнение. На въпроса: "Трябва ли да се осигурява заместващ учител при онлайн обучение, ако той е болен?", само 38,5% от анкетираните са заявили, че такъв трябва да се осигури, а 50,1% - че не трябва.

 

Онлайн обучение

Още три области - Бургас, Ямбол и София-област - обявиха преустановяване на присъствените учебни занятия. За училищата в Софийска област това ще стане от 1 февруари до 7 февруари, реши Областният оперативен щаб за противодействие на епидемии. От МОН обявиха преминаване към онлайн обучение. Заради повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания на територията на София-област продължават въведените до момента мерки - преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации, плановите консултации на бременни жени и детските консултации, свижданията и др. За 5 февруари е планирано ново заседание на Областния щаб, по време на което ще се прецени дали мерките да продължат.

В Бургас също удължиха противоепидемичните мерки - те бяха от 25 януари до 31 януари, а сега се удължават до 6 февруари. Учениците в Бургас (първи в страната) директно излизат в грипна ваканция - от 1 до 6 февруари. Всички масови ученически мероприятия като олимпиади трябва да бъдат отменени. Мерките за борба с грипа като засилен филтър, отмяна на профилактичните прегледи и имунизациите, както и преустановяване на свижданията в болниците, се запазват. Следващото заседание на областния щаб е насрочено за 5 февруари.

В Ямбол присъствените учебни занятия също се преустановяват от 1 до 6 февруари, като учениците ще учат онлайн.

Област Хасково също обяви грипна епидемия - временните противоепидемични мерки, които не включват учениците, влизат в сила от 1 февруари и ще важат до 5 февруари.

Вчера бе обявено, че още три области прекратяват присъствените учебни занятия заради обявена грипна епидемия. В Пазарджик и Варна онлайн обучението ще започне от 31 януари до 5 февруари включително, а в Перник - от 31 януари до 9 февруари. От вчера онлайн учат и децата в област Пловдив - в 190 училища - до 5 февруари, както и в две училища в област Габрово - НУ "Васил Левски" в община Габрово и СУ "Максим Райкович" в община Дряново. За тях противоепидемичните мерки ще важат до 5 февруари включително, когато е междусрочната ваканция.

Грипна епидемия, но без преустановяване на присъствените учебни занятия, последно бе обявена във Велико Търново и Шумен. До 31 януари са в сила въведените временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания в Плевен. Междувременно област Смолян удължи срока на въведените временни мерки. Те са в сила от 18 януари и първоначално трябваше да важат до 24 януари, но заради повишената заболяемост ще продължат до 31 януари.