Медия без
политическа реклама

Седмокласници се оплакаха от некомпетентни квестори на изпита

"На втори модул са дали на децата да работят 10 мин. по-малко", оплаква се майка

Някои учениците първо са били объркани с едни инструкции, после - с други.
Фейсбук Диян Стаматов
Някои учениците първо са били объркани с едни инструкции, после - с други.

За редица случаи на непрофесионално отношение на квестори при провеждането на вчерашния изпит по български език и литература в 7 клас свидетелстват ученици и родители. 

"На втори модул са дали на децата да работят 10 мин. по-малко! Поставили са началото на 2-ра част преди да пуснат записа на произведението за преразказ", оплака се майка във "Фейсбук". Друга свидетелства, че същото се е случило и при нейния син, но времето, така или иначе, му е стигнало. Ученик сподели, че и при тях също са пуснали записа на текста за преразказ, започвайки да отброяват времето от 90 минути за втората част на изпита. Едва след като учениците обяснили, че записът не бива да се включва в 90-те минути, квесторите добавили още 5 минути в края на изпита - колкото отнело в началото изслушването на записа.

"Напрежението и при нас е голямо, не само при децата. Някои колеги, които са за първи път квестори, ужасно се притесняват в деня на изпита. Има и такива, които всяка година са притеснени, защото знаят каква отговорност носим. И накрая от притеснение някой вземе, че обърка нещо", споделя под поста дама, която очевидно е била квестор. "Какво значи, че се притесняват.. възрастни хора? Като се притесняват, не им е мястото там", смята обаче друг родител, който съветва да се напише жалба до РУО с имената на квесторите, допуснали грешката.

"Децата са стресирани много повече от учителите и за изпита и преразказа ли да мислят, или за това кога трябва да им се отчете времето и кога не? Говорим за 13-14 годишни деца в изпитна обстановка с двама непознати квестори. Не всички деца смеят да се противопоставят на висшестоящите възрастни", смята и друга майка.

"За съжаление и моята дъщеря е случила на неадекватни квестори. Даже тя им е поправила едната грешна инструкция и те са признали, че тя е права! Нооо...са подвели няколко деца в стаята (включително и моето) за нещо, което ни притеснява, че може да доведе до анулиране. Звънях в РУО и директно ми казаха да пиша мейл", споделя майка. Тя обяснява, че грешната инструкция е била свързана със заглавието на текста за преразказ и записването му извън начертаните редове. Първо квесторката е казала да не го записват, после излязла някъде, явно за да пита някой друг, и след като се върнала, им казала да го запишат. "Част от децата обаче, вече били започнали да пишат на беловата и горният ред е бил изписан. Посочила им да го напишат, барабар с автора след там, където пише "Задача за създаване на текст" (в празното пространство на листа). Преди това им казала, че ако сгрешат, само го ограждат със скоби. Дъщеря ми й възразила, че се зачертава с линия сгрешеното, госпожата я питала - "Това къде го пише?" И дъщеря ми й показала точно къде го пише в първия лист с инструкциите. Отговорът бил "Ааа, да - права си!". Ама, наистина лииии! Ние децата си да си решават теста ли сме ги пратили, или да обучават квестори, дето елементарни неща не знаят! Бясна съм!", споделя майка.

"И при нас е имало проблем с квестор - невъзпитан, дуднещ и нервен. На моята дъщеря ѝ се е отразило. Идвали са директор и зам.-директор да му правят забележка", казва друга.

"Квесторите въобще не бяха подготвени. Запечатаха пликовете на някои ученици след първата част, без да извадят бланките за втората част. Наложи се после да ги разпечатват", сподели ученик.

Друг разказа, че квесторът по невнимание му скъсал идентификационната карта, която е на първия лист. Идвала директорката, чудили се какво да правят - накрая я залепили с тиксо.

"Всички трябва да си напишем имената на първия лист печатно, не ръкописно. Някои деца обаче ги бяха написали ръкописно - на тях им раздадоха допълнителни бланки. Един мой съученик обаче беше записал двете си имена, не трите, и също поиска нова бланка. За него обаче нямаше. Дори директорката дойде и се разкрещя. Той се разплака. Накрая единият квестор го успокои и явно му каза да си запише второто име някъде отстрани", разказва друг ученик.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата