Медия без
политическа реклама

Румъния въвежда QR код в гимназиалните дипломи

20 Яну. 2024
Съвсем скоро всички образователни документи в Румъния ще имат QR код
Pixabay
Съвсем скоро всички образователни документи в Румъния ще имат QR код

Дипломите за завършена гимназия, както и свидетелствата за завършено образование в Румъния, от тази година ще съдържат QR, каза говорителят на правителството Михай Константин, предаде Аджерпрес специално за БТА.

„По инициатива на Министерството на образованието от 2024 г. като доказателство за дигиталния преход, през който преминаваме заедно, гимназиалната диплома, както и свидетелството за завършено образование, ще съдържат и QR код като уникален елемент, като тази мярка ще бъде разширена през следващата учебна година, т.е. 2024/2025 г., за всички документи за образование“, каза Михай Константин на пресконференция.

Министърът на образованието Лиджия Дека наскоро обяви, че от тази година във висшето образование дипломата за докторска степен ще съдържа QR код, който ще позволява достъп до информация, която ще улесни верифицирането и удостоверяването на съответствието на дипломите пряко в базата данни на министерството.

В допълнение от академичната  2024/2025 година всички документи за образование, издавани на завършили студенти, ще бъдат съставяни на румънски и на английски език и ще бъдат придружавани от приложение единствено във формат Europass.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата