Медия без
политическа реклама

Решено: 5 дни ваканция за учениците от 31 януари

В София големите ще учат онлайн от понеделник, а заведенията ще имат вечерен час от четвъртък

21 Яну. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Нови противоепидемични мерки се въвеждат в София, тъй като столицата вече навлезе в етап 3 по заетост на интензивните легла, реши Областният съвет по здравеопазване. Ограничения се налагат и в Бургас, където заболяемостта и пълняемостта на интенвизните легла също расте. В опит да се пречупи поредната коронавирусна вълна МОН даде и 5 дневна ваканция за всички ученици в страната, която заедно с уикендите ще ги изведе от училищата за 9 дни.

От понеделник, 24 януари, учениците в София и Бургас от 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават в електронна среда на обучение. Присъствено остава обучението за децата от 1 до 4 клас. Учениците от 7, 10 и 12 клас също ще се обучават присъствено до 31 януари, включително. Изключение има само в бургаската община Руен, където учениците ще продължат да ходят присъствено на училище. Заповедите на просветния министър за онлайн обучението са вече факт. "За децата от 1 до 4 клас присъственото обучение е ключово важно за изграждане на навици за учене и усвояването на базови знания. За седмокласниците, десетокласниците и дванадесетокласниците предстоят важни изпити - национално външно оценяване и матури", мотивират се от МОН.

Към днешна дата болните ученици в столицата са 3.09 %, което е почти двойно повече отколкото средните стойности за страната - 1.71%. Болните учители са 5.68%, а непедагогическите специалисти - 3.03% при средно 4.4% и 2.6% за страната. В Бургас 4.27% от преподавателите и 2.75% от непедагогическия персонал са положителни за вируса. Заразените ученици са 1.99%. По-висок е делът и на карантинираните ученици в София - 3.52% и в Бургас - 3.95% спрямо средния процент за страната - 2.83%. В Бургас карантинираните преподаватели са 4.69%, а в София - 5.28% при средни данни за страната 4.43%.  

"От началото на седмицата заразените деца в София са над 5 000", съобщи секретарят на Областната управа Пенка Белева, цитирана от БНР. Областният управител на София-град Иван Кючуков пък посочи, че болниците "Пирогов", "Токуда" и Педиатрията имат готовност да разкрият допълнителни детски интензивни легла. "В момента проблемът е с децата, които се намират в реанимация - едното от двете реанимационни легла в Педиатрията е заето, скоро се очаква и второто. В "Пирогов" също има само едно реанимационно легло за деца", заяви той. По думите му от Инфекциозна болница са декларирали, че няма да бъде върнато нито едно дете, нито възрастни. 

Всички мерки ще бъдат определени със заповед и ще бъдат променени в зависимост от развитието на самата епидемиологична обстановка, обясни Белева. По думите й те ще останат в сила поне две седмици, докато не започне спад в заболеваемостта. "Трябва да вземем тези мерки, за да се опитаме да прекършим гръбнака на COVID-19 в началото, защото смея да твърдя, че ние сме в началото на проблема", добави и Кючуков. По думите му почти всички области в България са в тъмночервено, затова е логично и другите области да преминат към подобни мерки. 

️До края на днешния ден от МОН очакват заповеди за въвеждане на ротация в училищата и от други регионални здравни инспекции в страната. Въз основа на тях министърът на образованието и науката ще разпореди онлайн обучение в съответните области.

 

Ваканция

Както се очакваше, днес МОН взе решение за удължаване на междусрочната ваканция за всички ученици след заседание на Отраслов съвет. По план тя трябваше да е само един ден - на 1 февруари, но вместо това неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок ️ще бъдат общо пет. Занятия няма да се провеждат от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Заедно със съботите и неделите преди и след тази работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо 9 календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г., като в зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или от разстояние в електронна среда. 

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок. В случай че няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график, дори ако датите им съвпадат с неучебен ден.

Според министър Денков е добре учителите също да използват неучебните дни за почивка. Той ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т.г. включително. "По този начин и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19", смята той.

 

Вечерен час 

В София затягането на мерките ще засегне и заведенията. Считано от 00.00 часа на 27 януарик се ограничава до 50% капацитетът на работна площ и брой лица в ресторантите и баровете в столицата. Въвежда се работно време до 22 часа при спазване на мярката "зелен сертификат" за игралните зали, заведенията за хранене и развлечение. "Те само се ограничават като капацитет, а не се затваря този бизнес. Бизнесът не е затворен. Това са ограничителни мерки за определен период, когато видим, че има спад на показателите за заболявания, могат да бъдат променени", коментира Белева. Все още не е ясно дали моловете попадат в групата на обектите, за които ще важат новите мерки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата