Медия без
политическа реклама

Просветният министър: Грипната вълна ще прати всички училища онлайн

Удължаване на учебната година ще има само в краен случай, заяви просветният министър Красимир Вълчев

14 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Обмисля се въвеждане на задължително носене на маски от учениците по време на час за класовете от V нагоре. Това разкри министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, като посочи, че и в момента някои училища в страната въвеждат мярката с цел да ограничат разпространението на коронавируса.

По отношение на преминаването към онлайн форма на обучение Вълчев прогнозира, че много скоро то може да засегне всички етапи, а не само учениците от горния курс (VI-XII клас според настоящата заповед на здравното министерство). "Предстои и грипна вълна през зимните месеци и тогава вероятно всички ще преминат на дистанционно обучение", заяви министърът пред bTV.

Според него евентуално удължаване на учебната година през летните месеци на 2021 г. ще има само в краен случай. По последни данни заразени с коронавирус са 630 ученици и 1534 учители, а под карантина са 15 170 деца и 2401 преподаватели. 137 училища са преминали към обучение от разстояние в електронна среда. Най-много училища са онлайн в областите София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе.

Близо 1300 пък са училищата, в които няма регистрирани случаи на коронавирус.

"Няма вариант, който да няма негативи. През лятото обсъждахме различните варианти – избрахме вариант на превключване. Трябва да се ходи на училище, доколкото е разумно и ситуацията позволява. От друга страна не може да си позволим едни и същи ученици да стоят вкъщи до март месец", коментира още Вълчев.

От думите на образователния министър стана ясно, че не се обмисля въвеждането на две дати за изпитите след VII клас, защото "това създава неравнопоставеност". Възможно е обаче отново да отпадне определен материал от изпита и това ще стане ясно до края на април. "Единственото сигурно нещо е, че няма да има нулева учебна година", категоричен бе министърът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата