Медия без
политическа реклама

Преподаватели в над 20 вуза поискаха оставката на зам.-министър

Според тях проф. Генка Петрова лобира открито за медицинските университети

Университетите още чакат допълнителните 16 млн. лв., казва председателят на синдикат "Висше образование и наука" Лиляна Вълчева
ВОН-КНСБ
Университетите още чакат допълнителните 16 млн. лв., казва председателят на синдикат "Висше образование и наука" Лиляна Вълчева

Синдикатите втвърдиха тона и директно поискаха оставки заради продължаващото забавяне на изплащането на ръста на заплатите на университетските преподаватели.

Председателите на синдикалните организации в над 20 висши училища настояват пред премиера акад. Николай Денков за оставката на зам.-министъра на образованието проф. Генка Петрова, съобщи за "Сега" Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ. Според тях именно проф. Петрова лобира за няколко медицински университета, заради което останалите не могат да си получат средствата за увеличение на заплатите на академичния състав.

За висшите училища от бюджета за т.г. бяха отпуснати допълнителни целеви 16 млн. лв. за увеличение на преподавателските възнаграждения. Това трябваше да стане със задна дата - от 1 август, доста по-късно от увеличението на заплатите на учителите, за които ръстът влезе в сила от 1 януари. Договорката бе с тези пари да се обезпечи ръста на минималната заплата за най-ниската академична длъжност асистент - от 1500 на 1810 лв. Първата десетдневка на октомври обаче минава, а университетските преподаватели още не могат да си получат увеличението.

Само преди броени дни - в петък - от синдикат Висше образование" изпратиха остра позиция до премиера, в която заявиха, че причината за забавянето е липсата на диалог с министерството, като посочиха и персонален виновник - зам.-министър Генка Петрова, която е от квотата на ПП. Според тях тя откровено лобира за няколко медицински университета (самата тя е от МУ-София - бел. ред.), заради което останалите висши училища не могат да получат полагаемото им се.

Тогава от МОН обясниха, че цяло лято са имали срещи с представители на Съвета на ректорите и на синдиката, като през това време са изработили над 10 предложения за разпределение на въпросните 16 млн. лв. В крайна сметка е бил представен един проект на общо решение за разпределянето им, срещу който обаче остро възразили от Асоциацията на медицинските университети. "След среща с председателя на Съвета на ректорите към момента МОН е предложило за одобрение на синдикалните организации минимално променен вариант, за който се очаква тяхното становище. Средствата могат да бъдат преведени още следващата седмица, ако този консенсус бъде постигнат между тях", заявиха от МОН.

От синдикалните организации на ВОН обаче не приемат тази позиция на МОН, която според тях е избягване на отговорност. "Всички се подписахме под предложения проект. Какви правомощия има Асоциацията на медицинските университети, която не е партньор на МОН и няма дори съвещателен глас? Защо заради нея зам.-министър Петрова еднолично променя този вариант, под който стои подписа на министъра? Това е чист лобизъм", възмущават се от синдиката. Оттам обясняват, че след като са разбрали, че се променя подписаната таблица, са я поискали, а от МОН две седмици са отказвали да им я покажат. "След като написахме отвореното писмо, ни я изпратиха и видяхме промените. Стана ясно защо я крият", коментира Лили Вълчева. По думите й вариантът на проф. Петрова ще облагодетелства няколко висши училища, сред които най-големите медицински университети, които са сред най-богатите и дават високи заплати на доценти и професори.  

"Какво означава синдикати и университети да постигнат консенсус? МОН трябва по-категорично да каже, че тези средства са за гарантиране на максимален ръст на минималната заплата в университетите и тогава няма да има възможност за никакви пазарлъци. Става въпрос за чиста математика", коментира пред "Сега" председателят на парламентарната комисия по образование Красимир Вълчев, който планира да организира среща в комисията между МОН и университетите по темата тази седмица. По думите му след представяне на втория вариант на проекта, за който са настоявали медицинските университети, се е оказало, че за тях остават 2-3 млн. лв., които, ако се разпределят между всички, ще стигнат за по-висок ръст от 1810 лв. на минималната заплата за асистентите.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

заплати, университети

Още по темата