Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОН увеличава с до 4% приема в професионалните паралелки

В Пловдив те трябва да са 60%, а в София - близо 43 на сто

Илияна Кирилова

Просветното министерство продължава неотклонно да провежда политиката си за увеличаване на професионалните за сметка на профилираните паралелки с прием след 7-и клас. За следващата учебна е предвидено професионалните паралелки в страната да бъдат увеличени с между 2% и 4%, за да се осигурят в бъдеще кадри за IT- технологиите, машиностроенето, електрониката, съобщи БНТ.

Така, в столицата 42.9% от учениците ще трябва да учат в професионални паралелки, а 38.6 на сто - в природоматематически и ИТ- специалности. Според началника на РУО-София въпреки ръста в броя на професионалните паралелки, профилираните ще продължават да държат превес и няма да пострада традиционният интерес към езиковите гимназии. "В нашите, утвърдени във времето, с изключително качество на образованието училища, няма да има промяна, но няма да има и увеличаване", казва тя.

В Пловдив обаче превесът на професионалното образование следва да бъде много по-голям, поне според спуснатия план от МОН - там в професионални паралелки трябва да влязат 60% от учениците, а в STEM- паралелки - 54%. "Задачата никак не е лесна. Това, което ние направихме, е да запазим паралелките чуждоезиково обучение за нашите три езикови гимназии", е коментирала Иванка Киркова - началник на РУО, Пловдив по повод намерението на МОН да засилване на приема в природните науки, техниката, технологиите, математиката. "Тези проценти са възможни, трябва да се направи всичко възможно да се достигнат", смята зам.-министър Таня Михайлова.

Точно сред пловдивските училища миналата година по същото време назряваха бунтове срещу предстоящото тогава орязване на профилирани паралелки. На много места в страната също не се мина без протести, тъй като според много директори и учители учениците не бива да бъдат принуждавани изкуствено да стават заварчици или механици, ако не искат това. проблеми имаше в Троян, Ловеч, Враца и т.н.

Данни на МОН показват, че преди 3 г. планираните професионални паралелки в страната са били под 50%, през миналата година те са били 54 на сто, а през настоящата - близо 57%. За първи път м.г. утвърдените професионални паралелки в гимназиите у нас (въпросните 57%) бяха с цели 14% повече от утвърдените профилирани паралелки (43%). Министър Красимир Вълчев неколкократно е коментирал, че преструктурирането на приема, който по-конкретно през последната година е бил насочен основно към СТЕМ специалностите, не е самоцелен или механичен, прави се с "разумна крачка" и е съобразен с потребностите на пазара на труда и особеностите на отделните региони. "Желанията на учениците са важни, но трябва да гледаме и колективния интерес. В бъдеще ще имаме най-голям недостиг на кадри именно по тези специалности", бе неговият коментар по повод недоволствата в много градове заради намаляването на профилираните паралелки.

 

ИНТЕРЕС

Утвърдените за настоящата 2019/20 г. паралелки бяха 2531,5 с 65 805 места. Към 15-ти септември 2019 г. бяха реализирани 2324,5 паралелки с 53 395 ученици, показват данните на МОН. От тях планът бе професионални да са 1475.5 паралелки, но реално запълнени са били 1300.5 с общо 28 265 ученици. Профилираните паралелки в момента пък са 1024 (при планирани 1056) с 25 124 ученици. Както е видно от данните, интересът към профилираното образование продължава да е по-голям от този към професионалните паралелки, учениците в които според матурите като цяло са с по-нисък успех от тези в профилираните.

 

 

Още по темата