Медия без
политическа реклама

МОН ще променя матурите заради ниските оценки

80 общини са с оценка под 3.00 по български език, а на шест места всички зрелостници имат двойки

Масовият отказ от учене и явяване на матура по математика поставя под съмнение развитието на много отрасли, зависими от добре подготвени кадри, казват от ИПИ
ЕПА БГНЕС
Масовият отказ от учене и явяване на матура по математика поставя под съмнение развитието на много отрасли, зависими от добре подготвени кадри, казват от ИПИ

В министерството на образованието и науката обмислят промени във форма́та на матурите и Националното външно оценяване (НВО) заради слабите резултати на учениците. Това обяви министър Галин Цоков по време на посещението си на лего фестивал в Пловдив.

Според него ще бъдат прецизирани задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година, но кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък.

"Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни, като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7-и клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове", добави Цоков.

Тревогата в МОН от слабите оценки е основателна. Оказва се, че общините със средна оценка под "среден" (3) на матурата по български език са се увеличили от 69 на 80.

Има също така шест общини, в които нито един от явилите се на матурата зрелостници не е взел държавния си зрелостен изпит, сочат тревожните данни на в анализ на Института по пазарна икономика.

За поредна година ИПИ проследява разпределението и резултатите от зрелостните изпити на общинско ниво*. Учебната 2022/23 г. до голяма степен повтаря случилото се миналата - средните оценки на задължителната матура по български падат все по-ниско, расте броят на общините със редна оценка под среден 3, а броят на зрелостниците, явили се на изпита по математика, остава много нисък.

През 2023 г. общо 45 890 ученици са се явили на задължителната матура по български език, увеличение с почти 3000 души в сравнение с предишната учебна година.

 

Средната оценка по БЕЛ е добър 3,93,

или 4 стотни по-малко от оценката за 2022 г., припомнят от ИПИ и допълват, че вече втора година зрелостниците остават далеч от средните си постижения от миналото десетилетие, когато средната оценка по български се движеше в порядъка на 4,20-4,30.

Общината с най-висока средна оценка на пролетната сесия по български за поредна година е Челопеч, с "много добър" (4,58), следвана от няколко общини в Смолянско - Златоград - 4,57, Неделино - 4,51, Рудозем - 4,27. След по-големите градски центрове с относително добро представяне е Столична община - 4,24, Смолян - 4,17, Пловдив - 4,15, Варна - 4,14, но нито един областен център тази година не успява да стигне до средна оценка "много добър".

Повод за по-голямо притеснение са не толкова обаче спадовете в резултатите на лидерите, колкото влошаването на най-слабите. През 2023 г. в 6 общини - Земен, Крушари, Якимово, Струмяни, Хитрино и Камено, средната оценка на учениците е слаб (2), т.е. - нито един от явилите се не е успял да "изкласи".

Със среден резултат под "среден" (3) са вече 80 общини в сравнение с 69 година по-рано. "И докато е вярно, че повечето от тях са малки, и съответно успехът на отделните ученици влияе много на средния резултат, в немалка част от тях се явяват по няколко десетки ученици, а в две - над 100, което говори за системни проблеми в  местното училищно образование. Показателно е също обстоятелството, че от почти 2 300 ученици, явили се на ДЗИ в общини със средна оценка под среден 3, само един се е явил на матурата по математика. Обратно, големият брой ученици, положили изпита по математика, са струпани в лидерите по български, най-вече столицата, Варна и Пловдив", отбелязват от ИПИ.

Оттам посочват, че ниската оценка на зрелостните изпити не означава сама по себе си пълен провал за локалните системи на училищно образование, особено в малките общини, където няколко по-слаби ученици могат да повлекат надолу средната стойност. "Въпреки това обаче тенденциите през последните години далеч не са окуражителни. Все по-слабите оценки на зрелостния изпит по български език и литература говорят за системни проблеми с базовата грамотност, а масовият отказ от учене (и явяване) на математика поставя под съмнение развитието на много отрасли, зависими от добре подготвени кадри. Остава и проблемът с много големите неравенства в постиженията и качеството между елитните, средностатистическите и най-слабите училища в страната", посочват от ИПИ.

 

Математика

Що се отнася до зрелостни изпит по математика, най-високите оценки там са в отделни малки общини – лидер е Елхово с Отличен - 5,87, но с явили се 9 ученика, следван от Враца - 5,11 при 17 ученика, Сунгурларе - 5,03 и Крумовград - 4,85, но в последните две „средната“ оценка се формира от по един явил се зрелостник.

Сред общините с над 100 положили изпита по математика относително високи са резултатите в Столична община - 4,58, Варна - 4,41, Бургас - 4.07 и Пловдив - 4,02. За поредна година обаче интересът към зрелостния изпит по математика е много нисък – явили са се едва 1700 ученици, но пък в едва 4 от общините тях средна оценка е под среден 3.

 

Английски

На по-голяма популярност се радва зрелостният изпит по английски език, на който са се явили почти 12 хиляди зрелостници, или над 1/4 от всички. Най-високата средна оценка на ниво община е чист Отличен 6 в Генерал Тошево, но при един явил се ученик. Сред по-големите общини най-високи са средните оценки в Хасково - 5,24, Пазарджик - 5,23, Бургас - 5,22, Стара Загора - 5,21, Русе - 5,14. На този изпит средните оценки са значително по-високи, като с под среден 3 е единствено община Средец, а почти всички надхвърлят добър 4.

..........................

* Тъй като МОН не публикува средните оценки на зрелостните изпити на ниво община, ИПИ прави изчисления, въз основа на данните на ниво училище. Средната оценка по общини е изчислена като средната на училищата в нея, претеглена с броя на явилите се ученици. По този начин, да речем, средната оценка на училище с 50 зрелостници би имала 10 пъти по-голяма тежест в средната за разглежданата община от такова с пет, поясняват от ИПИ. Оттам уточняват, че поради естеството на изпита постиженията на учениците между отделните години не са непременно директно сравними, и трябва да се ползват най-вече като ориентир. Напълно коректното сравнение е единствено между ученици, училища, общини, области и т.н. в рамките на конкретната година, на конкретен вариант на зрелостния изпит.

 

В 27 училища у нас всички зрелостници, явили се на първата задължителна матура по български език, са били скъсани. Това показват данни на МОН, получени от Института за пазарна икономика по закона за достъп до обществена информация.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата