Медия без
политическа реклама

МОН проверява 89 училища, получили милиони без критерии

"Защо едни трябва да пишат проекти и да се борят за средства, а други ги взимат наготово?", недоволстват директори

Стотици училища получават средства от МОН за дигитализация и изграждане на модерна учебна среда. Някои - без никакви критерии.
Илияна Кирилова
Стотици училища получават средства от МОН за дигитализация и изграждане на модерна учебна среда. Някои - без никакви критерии.

Просветното министерство проверява по какъв начин са финансирани 89 училища у нас, получили средства за изграждане на СТЕМ среда, но без да са кандидатствали изобщо по програмата за СТЕМ на МОН, т.е. без никакви критерии. "Разпоредена е проверка за изясняване на фактите и обстоятелствата по казуса", посочиха от МОН пред "Сега" по повод материал във вестник "Дума" за раздване на пари по втория начин. 

В него става дума за програмата на МОН "Изграждане на училищна СТЕМ среда", по която за 2020 г. са гласувани 20 млн.лв., а за 2021 г. - още толкова. Със средствата е планирано изграждането на модерна среда в училищата за изучаване на природни, математически и инженерни науки - за обзавеждане на кабинети, ново или интегрирано учебно съдържание, нови методи на преподаване и управление на образователния процес и др. Големите училища са кандидатствали с проекти до 300 000 лв., а малките - до 50 000 лв., като оценяването е от експертна комисия в министерството.

Общо по програмата през м.г. с проекти са кандидатствали 546 училища. Не всички от тях обаче са минали през ситото. От сайта на МОН става ясно, че след втория етап на класиране одобрените проекти са едва 150 - те получават и заделеното финансиране от 20 млн.лв. През 2021 г. програмата е актуализирана - с още 19.9 млн.лв., с които са финансирани още 113 училища. 102 от тях действително се откриват в сайта на МОН като одобрени, а 11 от училищата - по информация на "Дума" - са били върнати за доработване на документацията през 2020 г. и през 2021 г. са успели да се класират. Т.е. през двете години на програмата са финансирани 263 училища.

Извън програмата обаче от отговори на МОН до вестника става ясно, че други 89 училища, които изобщо не са кандидатствали по програмата, също са получили средства за изграждане на СТЕМ среда. Това е станало с подписа на бившия министър Красимир Вълчев. За тях са дадени 2.7 млн.лв. от други пера в бюджета на МОН. Така се оказва, че едни училища се борят с проекти, за да получат средства за обновяване на средата, а други - неясно по какви критерии, получават пари без усилия. "Защо едни трябва да пишат проекти, да кандидатстват, а други ги получават наготово", недоволстват училищни директори.

"Няма проблем да се направи проверка, мониторинг. Като министър съм финансирал стотици училища и детски градини. Чисто технологично не може всички нуждаещи се да получат средства по една национална програма, училища се финансират и извън националните програми", коментира бившият министър на образованието Красимир Вълчев пред "Сега". По думите му той винаги се е стремил да дава средства за повече училища. "Въпросните 89 учебни заведения действително не са финансирани по реда на програмата", заяви той. По негови спомени те са получили средства не точно за СТЕМ среда, а за дигитализиране на кабинетите. "Всички училища имат нужда и заслужават, но не може всички да получат финансиране", коментира още Вълчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?