Медия без
политическа реклама

МОН обмисля разредено присъствие на гимназистите в училище

Няма да вземаме централизирани решения, заяви просветният министър Красимир Вълчев

03 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Въпреки разрастването на епидемията от коронавирус просветното министерство не смята да взема централизирани решения за затваряне на училища, тъй като целта продължава да бъде максимум присъствено обучение. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ. По думите му се обмисля и вариант за разредено присъствие на гимназистите, които в момента в цялата страна учат от разстояние. От вчера министърът се е самоизолирал след контакт с COVID положителен.

До преди ден министърът бе разрешил на 15 училища с увеличаващ се брой отсъстващи ученици и учители да минат изцяло на електронно училище. От думите му днес се разбра, че те вече са станали 25 на брой. "И в момента получавам предложения за преминаване към онлайн обучение, предимно за прогимназиален етап. За начален етап са само две училища. Действията обаче продължават да се взимат локално", заяви той. По думите му засега няма да се взимат централизирани решения в образователната система, тъй като целта е максимум присъствено обучение.

В момента учениците от 8-ми до 12-и клас, както и студентите във висшите училища, се обучават електронно. Това ще продължи до 12-и ноември, но както преди дни обяви просветният министър, гимназиите, намиращи се в червени зони с над 120 заболели на 100 хил. души, ще останат затворени, предлагайки онлайн обучение. Днес Вълчев уточни, че големите ученици най-често ще превключват към дистанционно обучение и занапред, като днес на Отраслов съвет ще се обсъди резервен вариант за разредено присъствие в училищата на учениците от 8-и до 12-и клас, т.е. учениците да редуват присъствено с онлайн обучение, за да не се задържат прекалено дълго вкъщи. "Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай", коментира Вълчев. По думите му мярката би действала локално, а не навсякъде, според условията в различните училища.

По повод предложението две трети от учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас също да преминат в е-форма на обучение Вълчев каза, че засега това няма да се случва, като в следващите дни с министъра на здравеопазването ще се дадат указания към училищата. "Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11-и ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места. Всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн - 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствено обучение", коментира той.

По повод идеята на директори маски да носят и учениците в час, а не само учителите, министър Вълчев посочи, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час. "Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции", увери той.

Относно преустановяване на присъственото обучение в частните езикови центрове министърът посочи, че личното му мнение е, че те не трябва да бъдат от тези организации, които първо затварят. "Подкрепям аргументите им в голяма степен, имат малочислени групи, също осъществяват образователна дейност и не следва да са първа група затваряни", посочи той. Относно спорта и танците той посочи, че всичко зависи от епидемичната ситуация, като скоро ще се дадат общи насоки на областните щабове по отношение на образователните институции.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини към момента. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск, както и проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.

 

Дежурни

4000 педагози подписаха вчера отворено писмо до премиера, образователния министър и здравния министър с искане за онлайн обучение до края на извънредната обстановка, съобщиха от групата "Учители за безопасно образование". Оттам предлагат да има дежурни паралелки в определени училища, а всички други да преминат на обучение в електронна среда от разстояние. "На фона на препоръките за работа от дома, дадени към всички сфери, носенето на маски на открито и други мерки, учителите сме изпратени на сигурно заразяване и смърт. В тесните класни стаи и училищни коридори, където стотици деца дишат един и същ въздух, няма мерки, които да спрат заразата - 1.5 метра дистанция между децата е физически непостижимо, вярваме, че знаете това. А "пашкулчетата" в класната стая са безсмислени, тъй като децата се смесват в извънучилищни дейности и игри. Учениците не носят маски в час, което ни излага на още по-голям риск от заразяване - всеизвестен научен факт е, че маската пази не толкова носещия я, колкото човека срещу него. Няма други професионалисти, изправени пред предизвикателството и принудата да работят в тесни стаи с по 30 души, освен учителите", мотивираха се преподавателите.

 

Сега за кратко или след време за дълго

"Ако не затворим училищата, ще трябва цялата икономика да затвори, защото училищата са отворени. Такъв избор няма", това мнение изрази пред БНР Георги Стоилчев от групата "Родители за безопасно образование". По думите му в момента има натиск върху МОН да не се затварят учебните заведения, но не бива подобни решения да се вменяват на образователните експерти, а те да се вземат от здравния министър. "За мен съпротивата е по-скоро жестока, не голяма. Но епидемията сама ще ни принуди да стигнем до тези изводи. Колкото по-скоро стигнем до тях, толкова по-малко време след това ще ни се налага да стоим затворени или да държим училищата затворени. Това е изборът, който трябва да направим - дали сега за по-кратко или след 2-3 седмици, когато ще трябва два месеца да ги държим затворени, декември и януари, за да можем да спрем неумолимия ход на тази епидемия", посочи той. По думите му единственото възможно решени е да бъде затворена цялата система на средното образование от 1 до 12 клас. "Единственият начин, по който страната ни досега се е справяла с епидемии, е като затваря средното образование, за около 2-3 седмици грипът отминава. Това е различна инфекция, но принципът на предаване е същият. Трябва да прекъснем веригата, а винаги сме го правили по този начин досега", заяви той. Според него за 4 седмици системата няма да изгуби толкова, а в същото време здравето ни ще бъде опазено.

Последвайте ни и в google news бутон