Медия без
политическа реклама

МОН обмисля по-дълга учебна година за част от децата

Идеята касае учениците от първи до шести клас

25 Ноем. 2020Обновена
Илияна Кирилова

"Обмисля се удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици през юни", заяви днес по обед на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев. В следващите два дни МОН ще сондира мненията в сектора, за да вземе окончателно решение, за което ще е нужна промяна на нормативната уредба. От думите му се разбра, че преценката ще бъде оставена на училищата - всяко школо само ще реши дали да удължи годината, съобразно справянето на децата дистанционно. Предложението се прави и заради първокласниците, които няма как да учат от разстояние.

В момента училищата имат право на седем дни за занимания по интереси, екскурзии, работа по проекти и т.н. Това е т.нар. проектоседмица. От разясненията на Вълчев се разбра, че идеята е училищата или сега да ползват проектоседмицата, като към нея се прибавят две допълнителни - съответно с две седмици се удължава учебната година; или школата да оставят всичко за края на учебната година.

Министърът заяви: "Не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1 до 3 клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда - да отложат учебните седмици за юни месец. Ако ги оставят за края на годината, могат и екскурзии да организират включително".

Вълчев призна, че дистанционното обучение е компенсаторно, но изтъкна здравето като най-важен приоритет. Притеснения създават и зимните месеци, когато се очаква да има болни от сезонния грип. Удължаването на годината не включва децата след 6-и клас. От думите на министъра се разбра още, че безплатно тестване в училищата няма да има. Причаната: "Целият бюджет на държавата няма да стигне, тъй като ситуацията се променя всеки ден".

 

ДОСТЪП

На въпрос на БГНЕС дали има деца, които нямат устройство за достъп до електронно обучение и какво се е случило с поръчката за закупуването им, Вълчев заяви, че до края на учебната година държавата ни ще има около 100 000 нови компютри в системата, макар и със закъснение. „Няма образователна система по света, която да е настроена да осигури равен достъп в електронна среда. Всяка образователна система предоставя равен достъп чрез достъп до училище и достъп до учител в класната стая“, каза той. Министърът уточни, че като част от ЕС сме страната, която през пролетта е имала относително най-висок обхват в електронно обучение, но не и 100%. По отношение на поръчката за закупуването на устройства, образователният министър призна, че сроковете са дълги и няма нормативно основание да ги скъси: „Предоставихме средства на училищата преди повече от месец. Една част са успели да закупят, около 20-23%. В София са се забавили средствата, но Диян Стаматов ще предложи да не се бавят средствата и училищата да станат второстепенни разпоредители. Ще предоставим още 15 млн. лв. за подкрепа на училищните бюджети. Не само за компютри, но и за дезинфектанти, машини за пречистване на въздуха, но и за закупуването на лаптопи и таблети“.

От думите му се разбра още, че е имало дилема дали да бъдат закупени таблети или лаптопи, които да бъдат използвани по-дълго време и по време на учебния процес в класните стаи: „Избрахме закупуването на ученически тип лаптоп. Това означава, че ученическият лаптоп е с усилен корпус.  Това означава дълготрайно автономно ползване на режим батерия, минимум 10 часа - едновременно с клавиатура като лаптоп и тъч екран като таблет".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?