Quantcast
МОН обмисля по-дълга учебна година за част от децата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

МОН обмисля по-дълга учебна година за част от децата

Идеята касае учениците от първи до шести клас
Обновена
1 419
 Илияна Кирилова

"Обмисля се удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици през юни", заяви днес по обед на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев. В следващите два дни МОН ще сондира мненията в сектора, за да вземе окончателно решение, за което ще е нужна промяна на нормативната уредба. От думите му се разбра, че преценката ще бъде оставена на училищата - всяко школо само ще реши дали да удължи годината, съобразно справянето на децата дистанционно. Предложението се прави и заради първокласниците, които няма как да учат от разстояние.

В момента училищата имат право на седем дни за занимания по интереси, екскурзии, работа по проекти и т.н. Това е т.нар. проектоседмица. От разясненията на Вълчев се разбра, че идеята е училищата или сега да ползват проектоседмицата, като към нея се прибавят две допълнителни - съответно с две седмици се удължава учебната година; или школата да оставят всичко за края на учебната година.

Министърът заяви: "Не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1 до 3 клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда - да отложат учебните седмици за юни месец. Ако ги оставят за края на годината, могат и екскурзии да организират включително".

Вълчев призна, че дистанционното обучение е компенсаторно, но изтъкна здравето като най-важен приоритет. Притеснения създават и зимните месеци, когато се очаква да има болни от сезонния грип. Удължаването на годината не включва децата след 6-и клас. От думите на министъра се разбра още, че безплатно тестване в училищата няма да има. Причаната: "Целият бюджет на държавата няма да стигне, тъй като ситуацията се променя всеки ден".

 

ДОСТЪП

На въпрос на БГНЕС дали има деца, които нямат устройство за достъп до електронно обучение и какво се е случило с поръчката за закупуването им, Вълчев заяви, че до края на учебната година държавата ни ще има около 100 000 нови компютри в системата, макар и със закъснение. „Няма образователна система по света, която да е настроена да осигури равен достъп в електронна среда. Всяка образователна система предоставя равен достъп чрез достъп до училище и достъп до учител в класната стая“, каза той. Министърът уточни, че като част от ЕС сме страната, която през пролетта е имала относително най-висок обхват в електронно обучение, но не и 100%. По отношение на поръчката за закупуването на устройства, образователният министър призна, че сроковете са дълги и няма нормативно основание да ги скъси: „Предоставихме средства на училищата преди повече от месец. Една част са успели да закупят, около 20-23%. В София са се забавили средствата, но Диян Стаматов ще предложи да не се бавят средствата и училищата да станат второстепенни разпоредители. Ще предоставим още 15 млн. лв. за подкрепа на училищните бюджети. Не само за компютри, но и за дезинфектанти, машини за пречистване на въздуха, но и за закупуването на лаптопи и таблети“.

От думите му се разбра още, че е имало дилема дали да бъдат закупени таблети или лаптопи, които да бъдат използвани по-дълго време и по време на учебния процес в класните стаи: „Избрахме закупуването на ученически тип лаптоп. Това означава, че ученическият лаптоп е с усилен корпус.  Това означава дълготрайно автономно ползване на режим батерия, минимум 10 часа - едновременно с клавиатура като лаптоп и тъч екран като таблет".

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първи в училище ще се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас

16.01.2021

1999 14
Учениците от V до XII клас остават онлайн до 31 януари

01.01.2021

1283 11
20% от учителите са готови да се ваксинират срещу COVID

23.12.2020

994 8

Коментари

Evasion

Добра идея. По-добре сега да почиват, а лятото, в по-спокойна обстановка, да наваксат.

Danibus

😆

Nashenec

А защо изобщо ги държаха тези 3-4 седмици в училищата. Ако още в началото на месеца бяха обявили грипна ваканция (Ваканция, а не Дистанционно учене) всичко щеше да е много по-нормално. И щяха да имат основание за 2 седмици повече през юни.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

И цялото лято да ходят на училище, няма как да наваксат пропуснатите първи срок за тази година и втория срок на миналата учебна година. Първолаците и второкласниците засега ще останат неграмотни. Дано по-големите да са се научили да пишат и четат.

Gusin

И защо? Малките 1-4 учат до петък включително. Там където са затворени е защото е имало болни! Един месец има до ваканцията.

Danibus

Кой ти гарантира, че ще има "по-спокойна обстановка". Ще има трета, четвърта и пр. ковидвълни. Оня свръх богатия и чистокръвен доктор по всичкология каза, че по-нататъшния сценарий, включва до 3 години нова пандемия. С други думи нов вирус. Така, че май ще вегитираме така пожизнено. 

Evasion

Вярно е, че няма гаранция... Но лятото вирусът не бе така активен...

Gusin

И к'во? Лятото децата да висят в класните стаи, без да играят ида ходят на море, на село, и т.н. Въобше да имат детство, а през есента, зимата и пролетта да висят на онлайн образУвание, като се занимават с ПРОЕКТИ. Аферим, машала, ашколсун.

Льо Клер

По-важно е да не останат неграмотни, че така ще увеличат потенциални избиратели на някой гербав аналог. Тези вече ги отписвам. Амин. Макар, че нямаше такива години досега, пък виж колко герб се народи. Отделно мушенгиите при изборите!

Gusin

Добре бе, при положение, че педи имаше грипна епидемия по две седмици, каква им е драмата на тия!??!? Имат ли си на идея каква жега настава през Юни в каслните стаи?!?!? Боже, боже, приберете го тоя, омръзна ми да му слушам глупостите през ден!

fractal
снимка на fractal

В Япония учат цяла година с две ваканции зимна и лятна 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Не знам защо слагат думата мисля и герб - комбинацията видимо липсва. Смятате да лишите децата от лятна ваканция ли?

Влез или се регистрирай за да коментираш