Медия без
политическа реклама

МОН няма да спира програмата за сексуално образование в Перник

Причината е позицията на повечето родители тя да продължи

Илияна Кирилова

Просветният министър няма да спира програмата за превенция на сексуалното насилие "Таралежи" на фондация П.У.Л.С., в която са участвали деца от 7-мо ОУ "Г. С. Раковски" в Перник. Това съобщиха за "Сега" от просветното министерство. Причината е писмо от родители, в което изрично се настоява проектът да продължи.

Както "Сега" съобщи, родители се оплакаха от въпросната програма, коментирайки, че децата са карани да рисуват полови органи и да се целуват. В последствие стана ясно, че подобно нещо не е искано от тях, а недоволно е само едно семейство, чието дете дори не е участвало в програмата. За тях - Дима и Николай Ненчеви - се разбра, че са създатели на проект "Български суверен", който иска да премахне политическите партии чрез поправка в конституцията, както и че са твърдо срещу "джендър технологията в училищата".

Още на същия ден просветният министър Красимир Вълчев коментира, че ранно сексуално образование в българските училища няма. "Има отделни теми в по-горните класове, които са съобразени с възрастовото ниво на учениците”, каза той, цитиран от БГНЕС. Министърът заяви, че ще потърси дисциплинарна отговорност от шефката на РУО-Перник заради това, че е подходила непредпазливо и без чувствителност по темата.

Днес от МОН обясниха, че родители на деца от пернишкото училище, участвали в програмата, са изпратили декларация до министъра, в която изрично настояват програмата да продължи. Затова е решено тяхната позиция да се уважи.

Основната критика на министъра обаче, която той продължава да поддържа, е че програмата е тръгнала в училището по инициатива на РУО-Перник, без да е подходено с повишена доза бдителност и предпазливост, когато става въпрос за подобни програми, тъй като "има страхове у част от родителите, че по този начин може да има зловредни, спорни възпитателни въздействия от някои програми". Според него е възможно те да не са съобразени с възрастовото ниво на учениците и затова допълнителният поглед от страна на РУО и МОН би било гаранция за това. В школото в момента тече проверка, прави се проучване сред родителите. След инспекцията програмата, която в момента е временно спряна, може да бъде продължена, но в присъствието на класен ръководител и експерт от РУО.

 

Критика

Вчера от Националната мрежа за децата (НМД) категорично осъдиха действията на министъра, който според тях не спазва законите на страната и законовото право на децата за сексуално образование, описан в чл. 122 (1) от Закона за здравето. "С действията си той не само създава опасност за конкретните деца, които са лишени от знанията в рамките на програмата - той легитимира неверните и манипулативните послания, които застрашават това право за всички деца на България", пише в позицията им. Оттам категорично възразиха срещу дезинформацията и спирането на програмата и застанаха твърдо както зад фондацията, така и зад директора и преподавателския екип на 7-мо училище в Перник и зад РУО-Перник. "На път сме да забраним да говорим за секс с децата. Те няма да имат достъп до здравно и сексуално образование и ще останат сайтовете, шушуканията и митовете. Те няма да знаят как да се пазят. Министърът на образованието е притиснат от пропагандата и фалшивите новини, пазейки се от „джендър идеологии“. Пропагандните НПО-та и патриотичните партии и формации използват всеки удобен случаи, за да покажат колко е лошо здравното и сексуалното образование, разпространявайки фалшиви новини, дезинформирайки и откровено лъжейки, например, че децата рисуват полови органи, а родителите са несъгласни с тези програми", се казва в позиция на родители, публикувана в сайта на НМД.

 

Още по темата