facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Родители се оплакаха от програма за сексуално образование

Едно от упражненията за децата било да се целуват по бузите
2 571
 Илияна Кирилова

Програма за сексуално образование предизвика раздор в пернишко училище, съобщи Нова Телевизия. Представители на фондация преподавали на 10-годишни деца подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги насърчавали да нарисуват наученото. Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите.

Една част от родителите на четвъртокласниците са възмутени, други не намират нищо нередно в обучението.

Става въпрос за програмата „Таралежи”, която е взаимствана от други европейски държави. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното. Програмата е местна и не е одобрена от МОН, като някои родители не са съгласни с методите на обучение.

„Това, което ни безпокои, е начинът, по който се обучават децата на ранна сексуална информираност. Виждаме какви са резултатите. На 11 се женят, на 12 имат деца. Образованието остава извън обсега”, смята Дима Ненчева, майка на едно от децата, на които е преподавано. На децата са били показвани тела и полови органи, били са карани и да ги рисуват. „Смятам, че това влияе абсолютно негативно. На тези деца им се възбуждат любопитството и започват да търсят повече информация”, добавя Ненова.

Други родители не искат програмата да спира и смятат, че тя е навременна. „Децата се информират за всичко, което е позволено в проекта. Синът ми не е споделял за целувки по бузата. С децата говорим за половото идентифициране - аз съм момче, тя е момиче. Това започва първо вкъщи. В проекта няма дума разврат”, коментира друга майка.

„Проектът има превантивна цел - да предпазим децата от насилие във всичките му форми. Затова го одобрихме. Родители имаха възможност да се запознаят с темите в проекта и да преценят. Една от темите е „Различието между нас”, в която се обсъжда, че ние сме различни и това трябва да се толерира. Друга тема е за „Доброто и лошото докосване”. За това, че ти е приятно мама и тати да те целуват, но когато възрастен, който не ти е близък, желае да те докосне, ти трябва да кажеш „не”. Думи като „карани насила” са лъжа. Няма деца, на които им е ставало лошо”, обясни психологът на училището Симона Добринова.

Програмата все ще бъде прекратена заради конфликта, информирал е директорът на училището.

"Сега" припомня, че миналата година по същото време в системата на образованието имаше друг "сексуален" скандал. Тогава в училища в Ямбол бяха разпространени брошури за сексуално ограмотяване с нарисувана гей двойка, издадени от здравното министерство. В последствие стана ясно, че брошурите не са били предназначени за ученици, а за възрастни и е трябвало да се съхраняват в Районните здравни инспекции. Ръководствата на пет РЗИ-та обаче (Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково) сами са взели решение да ги разпространят в училища. Брошурите накрая бяха иззети от школата.

 

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки втори учител е на "Вие" с ИТ технологиите

06.07.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

4528 33
78% от училищата са изплатили лекторски часове

03.07.2020

223
Водният режим в Перник е отменен от днес

24.06.2020

71

Коментари

Страници

Luckbox

Сексуално образование трябва да има. Въпросът е от каква възраст. А отговорът може да дойде само и единствено от задълбочени изследвания по темата правени от специалисти, а не от БГ Мама откачалки и форумни геостратези. Точка по въпроса.

tatyana1

Родителите трябва да се радват, а не да се сърдят.  Децата са склонни да отхвърлят и намразват повечето неща, преподавани в училище. Ако на 10г загубят интерес към секса за 2-3 години благодарение на училището- няма лошо.

Zmeja

Чудя се, ние по-възрастните, как създадохме семейства и отгледахме деца и внуци, без да сме имали "лекции и упражнения" по сексуално образование като деца.

Luckbox

Коментарът ти е от типа ''баба ти само камамбер е яла''. Ми създали сме семейства, отгледахме деца, това означавали ли че:

1. Не трябва да променяме неща за по-добро? Примерно, въпреки че сме създали деца и семейства, да приемем, че някакъв процент от тях са пострадали и не всичко е (било) розово? Колкото и малък да е процентът на детска бременност, венерически болести при децата, психически травми от недостатъчно познание по сексуални въпроси, не трябва ли да се стремим този процент да е възможно най-близък до нула?
 

2. Светът и обществото не се променят и ние не трябва да реагираме на тези промени? Конкретно: днес децата имат много повече достъп до информация, но им е трудно да се ориентират коя е правилна/полезна за тях. Затова да получават структурирана и изработена информация от специалисти по тази тема (а и други такива  като наркотици, лични финанси и т.н.) е важно - все пак официалното образование е сравнително добър авторитет - при всички положения по-добър от тоталния хаос в интернет примерно. 

 

ЗТБХЦ

На тези деца им се възбуждат любопитството и започват да търсят повече информация”, добавя Ненова.

Г-жа Ненова е дълбоко заблудена, ако си мисли, че 10-годишни деца вече нямат преизобилна информация  по въпроса, включително от порно клипове.

 

Изобщо тия измислени скандали и драми всеки ден стават досадни и уморителни.??

аиг3

Онези със емейства на нанайсет години само щото са ги образовали сексуално в училище го правят. Образованието на тоз контингент обикновенно стига до писане и говорене на развален български. Всъщност, точно на тях им трябва мнооого ранно сексуално образование. С акцент на вредите от ранната бременност и начини за контрацепция Ако майките, които явно живеят в някаква паралелна реалност си мислят, че децата им само от училище се "образоват" явно са напълно неадекватни.  И са забравили тяхното юношество, когато и без да им обясняват в училище са научили кое как е и са го практикували тайно от родителите си.

 

п.п Някъде в края на 80те и самото начало на 90те след По света и у нас даваха едно много интересно филмче, където обяснваха баш тези неща за деца. Беше голям хит и се обсъждаше. Много лапета тогава чуха за пръв път думата пенис и сперматозоид. И никой не си е помислял, че това ги развращава по някакъв начин.

hamer

Не знам дали такъв вид сексуално образование на такава възраст ще постигне желаните резултати.Но много вероятно е, че съчетано с постоянното показване и  изтъкване на "най-успешните вип-личности" по медиите - плеймейтки, ММА-красавци, моделки и модели, плейбои и пр. заработващи с ъс секс и разполагащи с лесни пари ще даде тласък на бъдещото развитие на "сексуално образованите" деца.

Вишински

По темата "сексуално образование на децата" съществуват две концепции.

 

1. Консервативна. Съгласно нея, това е тема - табу.  Това са срамни неща, които е нередно да бъдат обсъждани с децата. Като порастнат, те сами ще се ограмотят.

 

2. Не-консервативна. Според нея, на децата трябва да бъде обяснявано, показвано и напомняно. Да им се разясняват всички неща.

 

За последните 30-40 години консервативната е обругана, оплюта, осмяна и натикана в ъгъла. Победоносно се налага не-консервативната.

 

Резултатът?

 

Невиждан в човешката история бум на ранни бременности, на ранни аборти, на ранни психически уверждания, свързани с шоковете от нежеланите бременности и полови контакти, бум на венерическите заболявания сред децата и какво ли не още.

 

На деца (на 13-14 няма как да си възрастен, нали?) се разяснява какво е презерватив, как се слага, как се използва и т.н. И се насърчават винаги да ги ползват.

 

На 14 години си много по-близо до децата, отколкото до възрастните. Имаш най-разнообразни интереси, и половото общуване не е номер едно сред тях. И номер две не е. И номер 5.

 

И изведнъж ти обясняват как да ползваш презерватив и те насърчават да го правиш. Светкавичен извод: аз до сега не съм ползвал/а, не ми се е налагало, не е и трябвало, не е имало повод - а ето че възрастните, на които имам доверие и ги слушам, ми казват, че трябва. Значи, на моята възраст е нормално. Значи, всички го правят, само аз не. Значи, съм задръстен/а. Ужас!!! Давай да се хвърлям, докато е време, да наваксвам и да не ми се смеят.

 

И детето се хвърля.

 

Защото, цялото внушение е, че ранното полово общуване е нещо като спорт, като скачане с бънджи например. Стига да го правиш правилно и да вземеш всички необходими мерки, е напълно безопсано, напълно ОК и носи само радост.

 

На тази възраст цялата физика и психика на детето е неподготвена за подобни неща. Затова е дете. Затова е още малко. Стига! За къде е това бързане? Защо е този зор децата зорлем да стават възрастни? Защо? В името на какво?

аиг3

Всички все едно падате от Марс. Как точно показването на анатомията и как стават бебетата ще предизвика по-ранни сексуални контакти? Това за консервативния модел може да важи и то само отчасти в общество с една телевизионна програма, без интернет, и с цензура в книгоиздаването. Днес лапетата на 12 вече гледат гей порно просто от любопитство(реален случай). Винаги я е имало и  улицата, и по-отраканите батковци. А и няма как да избегнеш естественото привличане към другия пол, което не се появява изведнъж с навършване на 18. Има едни готини моменти при момченцата, за които даже през комунизма се говореше в специализираната литература свързани със самозадоволяване и нощни полюции. Какво да се прави-физиология! Но не, ако не му обясниш, коя е точната дупка и, че трябва да ползва кондом изобщо няма да има желания към Марчето. Всичките моралисти да не не би да сте започнали полов живот след 20 годишна възраст. Преди това даже не сте поглеждали жени и не сте знаели как стават тия работи?
Бумът на половопредаваните болести и ранните бременности е точно в Африка и Азия, в общества, които не само няма сексуално образование, а изобщо образованието е на рудиментално ниво. Защото не са учени, че трябва да ползват презервативи нашите ромки на 15 вече са майки, а в държави като Ботсвана двуцифрени проценти от населението бяха носители на ХИВ. Сега тия проценти намяляват именно заради програми за полова просвета и предпазване. В същото време точно в западните "либерални"общества СПИН е бил по-скоро изключение и с всяка година новите носители на вируса намаляват. И точно тук проблем са по-скоро късните бременности и ниска разждаемост отколкото ранното забременяване.

Другаде е ключът от палатката, но той не е в училище, а в семейството и средата. Като от 5 годишна възраст го оставяш пред компа и телефона, като не му обръщаш внимание и пропуснеш първите 7, не го насочваш към смислени занимания, а само да тъпее ровейки в нета любопитството и скуката ще го отведът къде ли не. И естественото полово желание ще ескалира. Да не пиша на какви ексцесии съм попадал, които тийнеджърите считат за нормални.

Luckbox

Correlation не значи непременно causality т.е. дори да е вярно, че има бум на ранни бременности и венерически болести сред децата, дали причините за това не са достъпът до повече неконтролирана информация (интернет), а не ранното образование по тези теми? Пък и дяволът е в детайлите - едно е да показваш децата как се слага презерватив, друго е да ги образоваш по сексуални теми, но все пак да им се налива в главата, че 13-14 години е прекалено рано за полови контакти.
 

Va

В името на това да почнат от рано да стават консуматори и евентуално работници.

Justinian2
снимка на Justinian2

Много специалисти , много разбирачи... Сексуалното възпитание наистина е необходимо от една определена възраст нататък. Коя е тази възраст ? Естествено отговорът е у специалистите , а това са лекарите. Както антрополозите ( не "социалните") , психолози , социолози... За основен критерий трябва да се взема възрастта на пуберитета. Има десетилетен процес на акцелерация , той започва все по-рано... Но на десет годишна възраст е прекалено РАНО да се преподава сексуално възпитание. По-разумно е към дванадесетата година... Проблемът на акцелерацията е , че физиологичното зреене не корелира с умственото . Единият процес се ускорява ( по едни или други причини , основно антропогенни) , а другият НЕ СЕ укорява, мисловното узряване ! Айде да не бъда песимист и да твърдя , че даже има забавяне... Резултатът ? Имаме все по-масово разминаване между фертилността на децата и способност да oсмислят какво става с тях. Затова е бума от ранни бременности ,аборти , болести... Днешните 16 годишни приличат на едновремешните 30 годишни , а като сексуална "биография" ги слагат в малкия джоб ! Ранно изхабяване , амортизация. Къде остава детството на тия деца ? На десет години това са деца ! Би трябвало да си играят , да четат книги , да спортуват ... а не да ги подготвят още на 10  как да се плющят. Ранно презряване - ранно стареене ! Това ги чака после.

аиг3

По какъв начин сексуалното образование, което в случая показва само някакви базови понятия, учи децата " да се плющят". Не им прожектират порно.С тази вметка, че все пак не мога да кажа на каква възраст е полезно да започва такова образование. И по какъв начин такива часове(реално не повече от два три) пречат на детето да чете книги, спортува и т.н? То и "плющенето" не пречи на тези занимания. Реално на 10-12 по-скоро на децата ще им е смешно и даже гнусно. А примерът с това как на 16 вече имат сериозен стаж показва, че и без сексуално образование се оправят. Само че вместо да се разчита на естествената образованост от улица, форуми и телевизия/нет порно, може да ги понаучат на някой базови неща в училище. Тъкмо, за да няма ранни бременности и други усложнения

dissidentbg

На български се казва - полово образование.

В много държави го има. Дори, преди години, се изненадах как го провеждат в Скандинавия. Доста добро е и е много полезно за децата. Дете което е запознато не може да бъде излъгано и подмамено.

 

Едно нещо което е МНОГО НЕРЕДНО е това, че са ги карали да се целуват. Недопустимо е да го правят дори и да е целувка по бузата. 

Пантелей

Другари, пак я докарахте до - Щом татко и майка са мъже, няма начин детето да не стане педераст...

А тия приказки - за "умишлено  провокиран интерес" ги разправяйте на бабите си (ако са още живи. Нещо в което не вярвам)

Като, че ли не сте закачали момичетата... или пък - да не отварям дума - не сте разлиствали тайно "мъжът и жената интимно"?

П.П. Егати форумците - от моралист по-моралист... 

Не знам защо, но когато чета такива префърцунени мнения, все се сещам за Чудумир и неговата как'Сийка:

"От друга страна, яд ме е пък, че все на светица се прави, все на черкова ходи и надолу гледа. Ама наш Груйо знаеш ли за такива как дума: „Който гледа надолу — мисли за голо!“ И права приказка е тя, ами не ми трябва да ги разправям!"?

dissidentbg

Гн Пантелей, ти норамален ли си?

Не става дума за ЛИЧНО отношение към нещата, а за УЧИЛИЩЕ.

НИЩО не трябва да се преподава в което и да е училище ако не е официално одобрено и няма учебници за това.

 

Ако само знаете колко перверзници има сред преподавателите из училищата. 

 

Затова ВСИЧКО трябва да се контролира. 

Пантелей

"НИЩО не трябва да се преподава в което и да е училище ако не е официално одобрено и няма учебници за това."

Ъхъ... да ви припомням ли ланшните баталии? Когато включиха официално - в официалните учебници - уроците за престъпният комунистически режим?

И да ти покажа ли кои тогава врякаха? А?

П.П. Същите, които и днес са на боевия рубеж... И що тъй? А? ?

Dizma
снимка на Dizma
Две четиригодишни си говорят . "Знеш ли че ми е поникнал вече трети косъм на оня работа !" Другото - "И какво толкова , пречат ли ти да се ...ш ?"
Антей

 

Колеги обърнете внимание - говори се:

 

1) за сексуално образование 

2) за предпазване от насилие!

3) за рисуване на полови органи - да знаеш кой какъв е!

4) за докосване, целуване, за да се усети какво ...чувстват децата!

5) за мастурбация!


И всичко това на 10-годишна възраст!

 

На децата им е станало лошо

- от вида на половите органи!

- от докосването, целуването!

- от цветистия разказ на "преподавателката",

която искала децата да се "десексуализират",

както сама обясни!

 

Резултатът е ОТВРАЩЕНИЕ от противния пол!

 

Интимната сфера на децата на 10 години -

това са неговите родители, братя и сестри,

 

а не техните съученици от другия пол!

 

И като изпитваш отвращение към противния пол

започваш да харесваш индивидите от твоя пол!

 

И какъв ставаш - гей!

Промяната е на една ръка разстояние!

Когато от важната 10-годишна възраст ти 

казват колко противен е противния пол.

Така ли е?!

.......................................................

 

И за какво е всичко това?

За да не се изпитва най-висшето чувство - любов

между момчета и момичета, между мъж и жена,

продължители на човешкия род, ли?!

 

Как ще се предпазиш от насилие, 

като рисуваш полови органи, ъм?!

 

Ми това е създаване на ОТВРАЩЕНИЕ изобщо

към другия пол, бе хора мили!

.......................................................

 

И най-непочтеното и неморалното е, че 

преподавателката и "психоложката" се опитват да

 

казват, че не било вярно, че се целували,

че на дете му е станало лошо....

 

Значи искат да изкарат 10-годишните деца - лъжци?!

Освен че объркват най-чистите им чувства?!

 

Ако пак е за пари, то 

е престъпление спрямо българските деца!

 

И браво на тези съвестни родители, които искат

нормални дечица да отгледат, а не 

"майки и бащи от един пол!"

 

⚠️

 

Invisible

  "Мъжът и жената интимно" излезе когато вече бяхме женени.

  Боже-е-е, колко сме били прости!  Имам предвид "необразовани".

 

  

ловkия

Май само въпросната г-жа Дима е недоволна, щото нейното чедо така се било стреснало от тая гавра, че се завряло в тоалетните и не щяло да излезе, това каза самата тя по телевизора.

Трудно е да се прецени на каква възраст на децата трябва да започне да се говори за половете, за сексуалността и т.н.

Според мен това трябва да стане на прага на пубертета, той в наши дни е около 11-12 г. и наистина е добре това да става в клас (при положение че булгаристанското семейство тотално е абдикирало от задължението да възпитава собствените си отроци), по подходящ начин и чрез нужните пособия.

В клас е доста по-добре от междучасията, когато дори аз се смущавам от речника на средношколците от близкия пушком.

Да не забравяме, че днес от всеки умен телефон всяко малко глупаче може да влезе в интернет и да се нагледа на какво ли не.

Антей

 

Е, това първото изречение

някак никак не приляга на - умен човек като Вас, колега ловкия!

 

Въпросната г-жа Дима явно е една от НЕ абдикиралите!

 

 

 

 

 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Тия работи трябва само да се четат...да бъдат информативни...за да може Иванчо и Марийка да отвори учебника и да прочете и да се ограмоти...

 

...но Бай-Ганю си мисли, че информацията не е достатъчна...според Ганю трябва да има и изпитвания и унижения и рисуване на органи...

 

...с други думи за да ме разбере простоюдието ще кажа така...майката е права да се възмути...на тази тема на тази възраст трябва да има само информация...без практически изстъпления и издевателства над децата...и да няма оценки...и да не ги изпитват на тази тема...само да четат и да се информират...

 

...в учебника по биология за седми клас на Булвест има подобна гавра...вместо само да информират учениците...те им задават въпроси, на които учениците трябва да отговарят и да им поставят оценки и изискват от тях да познават някои венерически болести...един от въпросите беше цитиран по памет "Отишла ученичка при доктор с коремни болки, какви може да са причините"...и учениците трябва да посочат на коя венерическа болест отговарят симптомите...и след това и ги оценят...

Пантелей

Точно! И мы - как и русские - (якобы "русофилы") отстаем на 50 лет ... и двадцать - на страны -

https://ru.rbth.com/read/383-sex-education-in-russia

ловkия

Спонсори:

- Норвежки финансов механизъм

- Фондация отворено общество

- Американско посолство

Без коментар!

Коментарът, разбира се, е излишен - щом това са им спонсорите на тея изверги, значи децаТА ни със сигурност ще бъдат изпедерастени или поне развратени.

Странно как подобни изродски изчадия са протегнали гнъсните си пипала чаак до, дръж се, руската армия!?!

Щото, ти да видиш, дори там, при стражите на свободата и демокрацията, има педерасти, ужас!

 

https://leg0ner.livejournal.com/308029.html

 

Нарочно давам пример с любимата ви Русия, има доста материали, правя го за да дам сравнение - щом тук в Бг е лошо, да видите там как е, в най-хубавата държава.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...ето какво ги изпитват децата от 7 клас в цялата страна в учебната тетрадка по биология на Булвест

 

https://files.fm/u/as2gweh2#/view/biology.jpg

 

между другото  почти никой възрастен не може да отговори на този въпрос а децата ги оценяват...в 7 клас...

ЗТБХЦ

Интимната сфера на децата на 10 години -

това са неговите родители, братя и сестри,

 

а не техните съученици от другия пол!

 

Абе,

ти

в

коя

паралелна

вселена

живееш?

 

Нима

не

знаеш,

че

те

още

в

детската

градина

си

харесват

за

гаджета

дечица

от

другия

пол

?!

 

скайспирит

Много дразни това, че през последните години всякакви НПО-та се надпреварват да ни учат как да си гледаме децата, как да спимЕ с жената. А покрай тях един куп "гурута-мотиватори"  водят курсове за "позитивно мислене", "опознай себе си",  и "как да бъдем успешни". Очевидно това е доста доходен бизнес, и явно има целеви таргет, търсене и предлагане.

 

Само, че моите впечатления  от контакти с персони, които си изкарват хляба с подобни дейности са на другия полюс - същите обикновено нямат брак и/или с малък опит в реално съжителство с партньор, или са разведени, не отглеждат деца и/или никога не са имали деца. Такъв човек (без личен опит) е тръгнал да дава акъл, четейки от "лишче", одобрено от финансиращата го организация. 

 

Та относно сексуалното образование на децата смятам, че това е работа на семейството, а подобни "курсове"  са опция. Децата се развиват "по собствена писта", и това не се отчита от НПО активистите. Едни достигат емоционалната, физическа и психическа зрялост  на 10 г, други деца - по-късно. Хайде СЕГА какво ще стане с  такова дете, което се развива "по-бавно" започнеш да му показваш как се "играе на чичо доктор". Напълно е вероятно последиците да са да го водиш на психолог. И тук идва ролята на майката и бащата - само те си познават собствените деца, само те могат да преценят дали е дошъл момента майката да си поговори с дъщерята , или бащата - със сина по"онези въпроси".  А, ако не могат да преценят и видят някакъв проблем -- решение на родителите е дали да потърсят външна компетентна помощ. 

 

Извинявам се за дългото писане. 

аиг3

Хайде бе, родителите обяснявали на децата си? Това са някакви анекдотични случаи. Като се случва често е пълен абсурд, ако родителите са като моралистите под темата. Използват се безумни евфемизъми от кулинарията и животинския свят само и само да не се кажат лошите думички  пенис и вагина, и какво става с тях. Да не вземе а се опорочи детето, което в днешно време най-вероятно знае повече от родителите си. Модерните родители, които не се страхуват да говорят прямо с децата си по темата нямат против половата просвета в училище. Накрая децата се научават от околната среда. Както казваше един възрастен човек в предаване от телевизията- аз се научих като всички други деца, от улицата.

скайспирит

Хайде бе, родителите обяснявали на децата си? Това са някакви анекдотични случаи.

99% е сигурно, че не сте родител. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×