Медия без
политическа реклама

Минимум 150 лв. струва седмица лятна занималня за децата

Безплатните занимания, организирани от общините, най-често ангажират учениците само за по няколко часа

Много школи предлагат занимания на открито.
Илияна Кирилова
Много школи предлагат занимания на открито.

Скаутски лагери, езикови курсове, програмиране, рисуване, спорт, преходи на Витоша, конна езда, плуване - предложенията на частните школи за занимания за учениците през лятото са неизброими. Възможности има за всяка възраст и всеки вкус, но не и за всеки джоб - минимумът, който следва да отдели родител за едноседмична занималня на детето си е 150 лв. Това показва бързият преглед на частните школи из София, предлагащи както полудневни, така и целодневни занимания за ученици.

 

Безплатно от общините

Министерството на образованието традиционно пуска на сайта си календар на безплатните летни занимания за деца, организирани в различните общини у нас. Тазгодишната лятна ваканционна програма може да се види тук. Сред заниманията са разнообразни спортни занимания, походи, излети, карнавали, клубове по забавна математика и английски език. Във всяка от 28-те области на страната децата могат да се включат в творчески и кулинарни работилници, уроци по танци, театри, игри сред природата. Има и много безплатни дейности в областта на науката и технологиите.

В София например общината има програма "Ваканция", която ежегодно обхваща над 4 000 деца и младежи. От 20 юни до 31 юли 2022 г. за ученици и младежи от 6 до 29 години ще има осигурен свободен достъп до безплатни занимания със спорт и изкуства. Сред тях са спортни занимания на открито в спортните комплекси "Спортна София 2000" ЕАД, парк "Възраждане" и Борисовата градина, лечебна изправителна гимнастика за деца в "Младост" и "Люлин", плуване за ученици в 6 столични училища (144-то, 145-то, 131-во, 153-то, 150-то и 22-ро), организирани туристически маршрути на Витоша и др. Планирани са още футбол в кварталите "Витоша" и "Надежда", щафетни игри в район "Кремиковци", спортни занимания в 37-мо училище, волейбол, лека атлетика, хандбал и тенис в центъра за личностно развитие спортна школа "София", открити тренировки в парк "Заимов" и др. Програмата може да се види тук, като за повечето дейности е нужно предварително записване.

Дългогодишната лятна безплатна занималня на "Заедно в час", с която редица ученици преодоляваха обучителните си затруднения, тази година няма да се реализира.

 

От скаутски лагери до създаване на игри с изкуствен интелект

Безплатните занимания, организирани от общините, са вариант за развлечение на учениците през лятото, но повечето са само за по няколко часа. Масово родителите търсят целодневни занимални, съчетаващи полезното с приятното, или по-бюджетния вариант - полудневни. Най-евтините занимални в София излизат по минимум 150 лв. на седмица, и то без особени екстри - предимно преговор на уроците по български и матемтика, четене и разходки в парка. Школите, които предлагат по-интересни занимания - като рисуване, дизайн, програмиране, езикови часове и др. са доста по-скъпи.

На сайта "София играе" могат да се открият различни школи, предлагащи широка палитра от занимания. Лятната STEM занималня например излиза 229 лв. за седмица и 876 лв. за 4 седмици. За по-предвидливите, записали се до края на април, е имало 10% отстъпка. Академията по програмиране на MindHub, която има офиси в няколко квартала в столицата, е за деца от 6 до 11 г. - полудневните занимания са от 99 до 169 лв. на седмица, а целодневните - от 279 до 329 лв. IT step academy също предлага занимания за деца от 8 до 14 години с различни теми - програмиране с Minecraft, разработване на игри с изкуствен интелект, дигитално рисуване с графичен таблет и др. Целодневното обучение е 420 лв., а полудневното - 270 лв.

Лятната академия за деца "Fusion", предлагаща куп занимания за деца от 7 до 14 г. - като английски език, изкуства, дигитални изкуства и ИТ, дизайн и проектиране, моден дизайн, сценични изкуства, логика, наука, природа, литература и спорт, струва между 400 - 440 лв на седмица и 1600 лв. - за 4 седмици. 300 лв. седмично ще ви коства и лятното училище на "Смарти кидс" в кв. "Стрелбище", която предлага занимания по ментална аритметика, логически задачи, ателие за фантазии, скривалище за букви и др. За любителите на катеренето "Climb academy" предлага дневни занимания за по 55 лв., седмични - за 248 лв. и месечни - 948 лв., включващи освен катерене в "Walltopia" и кулинарна академия, арт ателиета, тенис и др. Лятната академия по илюстрация "ARC academy" предлага занимания по дигитално рисуване за ученици от 8 до 12 клас - курсовете между 17-21 юли и 14-18 август са по 390 лв. "Арт клуб Бояна" също организира занимания по рисуване, тъкане на стан, работа с глина и др. - по 45 лв. за половин ден и 65 лв. за цял ден.

Лагерите също са предпочитан вариант от доста родители. В конна база Алюр в с. Войняговци се организират лагери за деца (без преспиване), по време на които децата яздят, готвят, рисуват, работят с глина, изработват неща от кожа, мятат ласо, месят хляб и др. - срещу 330 лв. на седмица. Детски лагери с езда предлага и конна база "Здравец" в с. Скравена - пакетът за 6 нощувки е 690 лв., но ако се запишете до края на юни, има отстъпка - 519 лв. "Space academy" пък организира космически лагери за деца - например за 7 нощувки за 695 лв. в Юндола.

Скаутското училище на "Go, go adventures" предлага различни приключения сред природата (без спане) за деца от между 4-6 г. и 7-12 г. - планински преходи, каякинг, скално катерене, плуване, конна езда, стрелба с лък, изграждане на бивак, палене на огън и разпъване на палатка, преодоляване на въжени предизвикателства и др. Цената до 15 юни за 5 дни е била 395 лв. Занимания за личностно развитие и усъвършенстване за деца тийнеджъри предлага и академия "Джагадамба" - летният лагер между 9 и 14 юли за меки умения например е 880 лв. Българският туристически съюз предлага 5-дневни ученически лагери за по 690 лв. - в Рила, Пирин, Витоша, Стара планина, Родопи и др. Доста са и школите, които предлагат езикови курсове за деца, някои от тях в съчетание с други игри. В "Аво" например има полудневни урсове по английски език за 199 лв., и целодневни - по 349 лв. на седмица.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата