Quantcast

Медия без
политическа реклама

Минимум 150 лв. струва седмица лятна занималня за децата

Безплатните занимания, организирани от общините, най-често ангажират учениците само за по няколко часа

Илияна Кирилова
Много школи предлагат занимания на открито.

Скаутски лагери, езикови курсове, програмиране, рисуване, спорт, преходи на Витоша, конна езда, плуване - предложенията на частните школи за занимания за учениците през лятото са неизброими. Възможности има за всяка възраст и всеки вкус, но не и за всеки джоб - минимумът, който следва да отдели родител за едноседмична занималня на детето си е 150 лв. Това показва бързият преглед на частните школи из София, предлагащи както полудневни, така и целодневни занимания за ученици.

 

Безплатно от общините

Министерството на образованието традиционно пуска на сайта си календар на безплатните летни занимания за деца, организирани в различните общини у нас. Тазгодишната лятна ваканционна програма може да се види тук. Сред заниманията са разнообразни спортни занимания, походи, излети, карнавали, клубове по забавна математика и английски език. Във всяка от 28-те области на страната децата могат да се включат в творчески и кулинарни работилници, уроци по танци, театри, игри сред природата. Има и много безплатни дейности в областта на науката и технологиите.

В София например общината има програма "Ваканция", която ежегодно обхваща над 4 000 деца и младежи. От 20 юни до 31 юли 2022 г. за ученици и младежи от 6 до 29 години ще има осигурен свободен достъп до безплатни занимания със спорт и изкуства. Сред тях са спортни занимания на открито в спортните комплекси "Спортна София 2000" ЕАД, парк "Възраждане" и Борисовата градина, лечебна изправителна гимнастика за деца в "Младост" и "Люлин", плуване за ученици в 6 столични училища (144-то, 145-то, 131-во, 153-то, 150-то и 22-ро), организирани туристически маршрути на Витоша и др. Планирани са още футбол в кварталите "Витоша" и "Надежда", щафетни игри в район "Кремиковци", спортни занимания в 37-мо училище, волейбол, лека атлетика, хандбал и тенис в центъра за личностно развитие спортна школа "София", открити тренировки в парк "Заимов" и др. Програмата може да се види тук, като за повечето дейности е нужно предварително записване.

Дългогодишната лятна безплатна занималня на "Заедно в час", с която редица ученици преодоляваха обучителните си затруднения, тази година няма да се реализира.

 

От скаутски лагери до създаване на игри с изкуствен интелект

Безплатните занимания, организирани от общините, са вариант за развлечение на учениците през лятото, но повечето са само за по няколко часа. Масово родителите търсят целодневни занимални, съчетаващи полезното с приятното, или по-бюджетния вариант - полудневни. Най-евтините занимални в София излизат по минимум 150 лв. на седмица, и то без особени екстри - предимно преговор на уроците по български и матемтика, четене и разходки в парка. Школите, които предлагат по-интересни занимания - като рисуване, дизайн, програмиране, езикови часове и др. са доста по-скъпи.

На сайта "София играе" могат да се открият различни школи, предлагащи широка палитра от занимания. Лятната STEM занималня например излиза 229 лв. за седмица и 876 лв. за 4 седмици. За по-предвидливите, записали се до края на април, е имало 10% отстъпка. Академията по програмиране на MindHub, която има офиси в няколко квартала в столицата, е за деца от 6 до 11 г. - полудневните занимания са от 99 до 169 лв. на седмица, а целодневните - от 279 до 329 лв. IT step academy също предлага занимания за деца от 8 до 14 години с различни теми - програмиране с Minecraft, разработване на игри с изкуствен интелект, дигитално рисуване с графичен таблет и др. Целодневното обучение е 420 лв., а полудневното - 270 лв.

Лятната академия за деца "Fusion", предлагаща куп занимания за деца от 7 до 14 г. - като английски език, изкуства, дигитални изкуства и ИТ, дизайн и проектиране, моден дизайн, сценични изкуства, логика, наука, природа, литература и спорт, струва между 400 - 440 лв на седмица и 1600 лв. - за 4 седмици. 300 лв. седмично ще ви коства и лятното училище на "Смарти кидс" в кв. "Стрелбище", която предлага занимания по ментална аритметика, логически задачи, ателие за фантазии, скривалище за букви и др. За любителите на катеренето "Climb academy" предлага дневни занимания за по 55 лв., седмични - за 248 лв. и месечни - 948 лв., включващи освен катерене в "Walltopia" и кулинарна академия, арт ателиета, тенис и др. Лятната академия по илюстрация "ARC academy" предлага занимания по дигитално рисуване за ученици от 8 до 12 клас - курсовете между 17-21 юли и 14-18 август са по 390 лв. "Арт клуб Бояна" също организира занимания по рисуване, тъкане на стан, работа с глина и др. - по 45 лв. за половин ден и 65 лв. за цял ден.

Лагерите също са предпочитан вариант от доста родители. В конна база Алюр в с. Войняговци се организират лагери за деца (без преспиване), по време на които децата яздят, готвят, рисуват, работят с глина, изработват неща от кожа, мятат ласо, месят хляб и др. - срещу 330 лв. на седмица. Детски лагери с езда предлага и конна база "Здравец" в с. Скравена - пакетът за 6 нощувки е 690 лв., но ако се запишете до края на юни, има отстъпка - 519 лв. "Space academy" пък организира космически лагери за деца - например за 7 нощувки за 695 лв. в Юндола.

Скаутското училище на "Go, go adventures" предлага различни приключения сред природата (без спане) за деца от между 4-6 г. и 7-12 г. - планински преходи, каякинг, скално катерене, плуване, конна езда, стрелба с лък, изграждане на бивак, палене на огън и разпъване на палатка, преодоляване на въжени предизвикателства и др. Цената до 15 юни за 5 дни е била 395 лв. Занимания за личностно развитие и усъвършенстване за деца тийнеджъри предлага и академия "Джагадамба" - летният лагер между 9 и 14 юли за меки умения например е 880 лв. Българският туристически съюз предлага 5-дневни ученически лагери за по 690 лв. - в Рила, Пирин, Витоша, Стара планина, Родопи и др. Доста са и школите, които предлагат езикови курсове за деца, някои от тях в съчетание с други игри. В "Аво" например има полудневни урсове по английски език за 199 лв., и целодневни - по 349 лв. на седмица.

Още по темата