Медия без
политическа реклама

Матурите за зрелостниците ще са на 1 и 3 юни

В тестовете им няма да се включва лириката на Вапцаров, както и произведенията "Тютюн" и "Железният Светилник"

05 Май 2020Обновена

Кога ще са изпитите след VII и XII клас?

Posted by bTV Новините on Monday, May 4, 2020

Държавните зрелостни изпити по български език и по предмет по избор за 12-класниците тази година ще бъдат съответно на 1-ви и на 3-ти юни, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Това е 12 дни по-късно от първоначално обявените дати (20 и 22 май), което означава, че издаването на свидетелствата за завършено средно образование ще се забави с 4 дни и ще позволи кандидатстването на учениците в университети, смята министърът.

Т.г. се очаква около 51 хиляди ученици да завършат училище, а около 35 хиляди да кандидатстват за университет.

Матурите ще започнат в 9 часа, с един час по-късно от обичайното, за да има повече време за придвижване на учениците и за организация на процеса. Те ще се проведат присъствено, при вземане на всички мерки за дистанция и дезинфекция. В една изпитна стая ще има по 10 ученика, както и само по 1 квестор, вместо по 2-ма, каквато беше практиката досега. Зрелостниците трябва да получат служебните си бележки за допускане до изпит до 29-и май.

В изпита по български няма да се включва лириката на Н. Вапцаров, както и "Железният светилник" на Д. Талев и "Тютюн" на Д. Димов.

Матурите по желание ще са на 2 и на 4 юни. По физика, химия, и чужди езици (без английски) например те ще на са 2 юни, а по биология, философия и английски - на 4 юни. Матурата по история няма да включва темите след Първата световна война, тази по химия - всичко след елементарни частици, а по география няма да се включват темите за северните региони. Повече конкретна информация за материала, който няма да се включва в матурите по различните предмети, има на сайта на МОН. Т.нар. "поправителна сесия" за зрелостниците, които не са се явили на първата сесия, си остава на 27-и и 28-и август. 

Изпитите в края на 7-и клас ще са на 15 и 17 юни, в 9 часа, както и досега. (първоначално те бяха обявени за 9-и и 11-и юни). В тестовете по български няма да се включват темите за сложно съставно и сложно смесено изречение, както и произведенията "Бай Ганьо пътува" (Алеко Константинов), "Неразделни" (П. Славейков), "Заточеници" (П. Яворов), "По жицата" (Й. Йовков) и "По жътва" (Е. Пелин). Изпит по желание в края на 7-и клас по чужд език тази година няма да има.

Учениците, които са под карантина по време на изпитите, ще ги проведат по-късно, след потвърден отрицателен писиар тест. От МОН не очакват броят им да е голям - последно е имало едва 14 ученици под карантина, съобщи министър Вълчев.

Както вече стана ясно, изпити в 4-и и в 10-и клас тази година няма да има. Кандидатстването на четвъртокласниците за математическите гимназии ще става въз основа на оценката от областния кръг на олимпиадата по математика или от националния кръг, който е планиран да се проведе на 28-и май - гимназиите ще могат да вземат по-високата от двете оценки. За 10-класниците от обединените училища продължаването в друга гимназия ще се извършва на базата на оценките от свидетелството им за завършен първи гимназиален етап. Догодина ще се проведе изследване на резултатите на учениците от 4-и и 10-и клас само сред определена извадка от училища. То няма да има характер на НВО, резултатите няма да се вписват в удостоверенията за завършен етап, но са важни за МОН с оглед анализ на постигнатите резултати.

По данни на МОН 73.5% от учениците са участвали в синхронно дистанционно обучение, а 24.5% - в асинхронно. Около 10% са имали проблеми с обучението в електронна среда, тъй като са нямали или интернет, или крайно устройство. 2/3 от тях обаче все пак разполагат с телефон, през който могат да получават материали с тях е осъществено образователно взаимодействие. 2% от децата пък изобщо не са се включили в обучение в електронна среда. За тях, както и за тези, които са останали с пропуски, ще има възможност за наваксване и преодоляване на образователните затруднения през лятото. Всички допълнителни дейности по интереси, които ще могат да се извършват присъствено или частично присъствено през летните месеци, ще се случват само при вземане на съответните мерки (за дезинфекция, не струпване на много деца и т.н.), при съгласие от родителите, както и ако епидемиологичната обстановка позволява това.

Учебната година ще приключи дистанционно за всички ученици и няма да бъде удължавана, тъй като анализите показват, че в резултат на дистанционното обучение учениците са усвоили заложените резултати от обучението, повтори министърът. По думите му до матурите и НВО-то учениците, които желаят, ще могат да ходят в училищата само за индивидуални консултации, за оформяне - за учениците в самостоятелна форма, както и за повишаване на оценките - за тези, които имат слаби оценки, отново при вземане на съответните мерки за дистанция и дезинфекция. Ще има прoмени в наредбата за оценяването, която ще позволи учениците да бъдат оформени и само при две оценки.

Засега детските градини няма да се отварят, коментира още просветният министър. По думите му рискът от ежедневното, многочасово взаимодействие с малките деца, дори и да са само по 10 в група, се оценява като голям, затова и тази и следващата седмица не е удачно да се предприемат действия по темата. Министър Вълчев заяви, че се надява през лятото ситуацията да позволи организирането на сборни групи и занимания по интереси за децата. Децата от четвърта група, на които предстои постъпване в първи клас, ще си получат без проблем удостоверенията за завършена подготвителна група, увери той. Министърът призна за проблема с платените отпуски на непедагогическия персонал в детските градини, които вече се изчерпват на много места и обеща той да се реши чрез анекс към сегашния колетивен трудов договор, в който да се увеличат дните платен отпуск за тях. При педагогическия персонал, по думите му, проблемът не е толкова остър, защото те имат повече отпуска. За тях ще се мислят решения в следващия колективен трудов договор (сегашният изтича на 11-и юни).

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон