Медия без
политическа реклама

Маските няма да са задължителни за учениците с астма

Предстои закупуването на 80 хиляди устройства за обучение в електронна среда, обяви просветният министър

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Учениците с астма няма да са задължени да носят маски. За целта те ще трябва да предоставят удостоверение от личния лекар за заболяването си пред училищните власти. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви по повод многобройните питания от родители относно задължителното носене на маски в затворените общи помещения в училищата.

Според указанията на МОН за предстоящата учебна година маските няма да са задължителни учениците в класните стаи. В общите закрити помещения обаче като коридори, фоайета, тоалетни, библиотека, медицински кабинет, учителска стая и др. те ще са задължителни за всички - и учители, и ученици. Маски задължително ще носят учителите, които преподават на ученици от повече от една паралелка, а тези, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска или шлем ще е по тяхно желание.

Мнозина родители и учители смятат, че децата няма да могат да изпълнят разпоредбите, особено по-малките, тъй като не са свикнали да боравят с маски. За учениците със здравословни проблеми като астма например пък маските са дори вредни, казват те. За тях ще има изключение, стана ясно от думите на министър Вълчев днес. Те ще бъдат освободени от носенето на маска дори и в общите закрити помещения, но с бележка от личния лекар, удостоверяваща заболяването им.

За неносене на маска по принцип ще се налагат санкции - забележка към конкретното дете, а при повторно неносене на маска - и разговор с родителя. Едва ли ще се стигне до сериозни наказания като преместване в друг клас, смята просветният министър. Ако даден ученик е забравил да донесе маската си, то от училището би трябвало да имат налични и да му дадат.

Относно превключването към обучение в електронна форма на обучение, министър Вълчев заяви, че са планирани средства за закупуването на 80 хиляди устройства. Това ще стане по европроект, вероятно в началото на 2021 г. Устройствата ще бъдат раздадени на училищата и включени в общ фонд, от които ще се вадят при извънредни ситауции и раздавани на нуждаещите се ученици, които нямат лаптопи или компютри за учене от вкъщи. Ще има и задължение за взаимопомощ от различните учебни заведения.

Сред големите предизвикателства през новата учебна година ще е осигуряването на достатъчно резервни учители, които да заместват редовите преподаватели, които заболея от Ковид-19, призна образователният министър. За целта МОН е поканило и студенти по педагогика, както и други лица без педагогическа правоспособност, които да се включат в професията при нужда.

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

"Освобождаването от учебни занятия трябва да става при деца със злокачествени заболявания преди всичко, деца които са на химиотерапия или на имуносупресори". Това мнение изрази доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари пред БНР. Според него ако заболяването е астма, не би следвало това дете да не ходи на училище. "Последните публикации показаха, че астмата не е рисков фактор за заболяването Covid 19, както беше обявено в началото на пандемията. Приемът на кортикостероиди също не е противопоказание да не ходи ученикът на училище", коментира той.  По думите му и сега, ако детето е със заболяване и е на лечение, което потиска имунната му система,  то се изолира и учи в дома си. "Няма да бъде работещ механизмът деца, чиито близки са със съпътстващи заболявания и са уязвими от коронавируса, да бъдат освобождавани от присъствени учебни занятия. Не сме видели и подобен документ и списък на заболяванията. Няма да бъде работещо. Ако това го има някъде разписано – това е най-безумната мярка, за която аз някога съм чувал!",  смята той. Според него не е нормално да се налага мнението на децата, че носенето на маски, дистанцията, са нещо добро и нормално, както и че дистанционната форма на обучение е нещо добро. Напротив - според него на децата трябва ясно да се обясни, че това са временни мерки.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата