Медия без
политическа реклама

Кр.Вълчев: Не съветвам никого да прави планове за почивка през юни

Принципът е "колкото-толкова", да минимизираме щетите от ситуацията, призна просветният министър

16 Март 2020Обновена

Брифинг на министъра на образованието Красимир Вълчев във връзка с провеждането на учебни часове в дигитална среда

Posted by Boyko Borissov on Monday, March 16, 2020

Голямата част от учениците ще се обучават дистанционно онлайн. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Поне 11% от учениците обаче не са се включили в дистанционното обучение -  половината от тях заради липса на интернет, другата половина заради липса на крайни устройства. За да се реши първият проблем, той е разговарял с мобилните оператори, с които е договорено да осигурят wifi точки за достъп до кварталите с най-голяма концентрация на деца, които нямат свързаност

"Децата, които нямат устройства за работа по интернет, ще работят по телефона, ще се разпечатат материали и ще им се раздават с максимално ограничаване на взаимодействието", допълни Вълчев.

"За близо 2000 учители имаме информация, че нямат техническа възможност да работят дистанционно. Ще опитаме да закупим техника да подпомогнем училищата за ползване от учителите. За това може би ще ни трябват няколко дни", заяви Вълчев, който посочи, че за целта от оперативна програма "Наука и образование" ще бъдат пренасочени 1-2 млн.лв. "Принципът е "колкото-толкова", да минимизираме щетите от ситуацията. С тези 10 дни до 29 март, средно в това число и с грипните ваканции, ще имам 22 неучебни дни, което вадхвърля границата на разумното и възможностите за преструктуриране - каза още Вълчев. - Част от часовете за самоподготовка, упражнения и затвърждаване могат да бъдат приравнени. По-труден е въпросът с новите знания и неизбежно ще решим за компенсиране. Имаме над 5 варианта и за нито един от тях нямаме сигурност, че е достатъчно вероятен или по-вероятен. Започваме от това, че ваканцията може да се проточи както само до 29 март, така и чак до Великден. Но, ако например е до 13 април, със сигурност пролетната ваканция ще се трансформира във Великденска. Ако е повече дни, тогава говорим за друг вид преструктурирания, но това не е наложително да се решава днес или утре. 

Едно е сигурно - че няма да има нулева година, защото 60% от учебната година е минала. А са необходими около 30-35 дни за взимане на останалия материал, които ще търсим да преструктурираме и да компенсираме - било със съботни и неделни часове, било през юни месец, но това ще се решава по-натам. Не съветвам никого да си прави планове за почивка през юни, не защото ще се удължи учебната година, а защото не е ясно докога ще продължи настоящата ситуация".

Министърът потвърди, че в момента ще се набляга предимно на упражнения и затвърждаване на взетия вече материал, а след това ще се мисли и за начин за взимане и на нови уроци и материали.

Министър Вълчев коментира и блокиралата платформа Школо.бг, с чиито електронни дневници работят повечето училища и заради което на много места дистанционното обучение стана доста трудно. "Към платформата е регистриран 20 пъти повече трафик. Няма инфраструктура, която да издържи на такова натоварване", заяви той и допълни, че от Школо са го уверили, че днес техническите проблеми ще бъдат оправени. В училищата, в които няма платформа за стартиране, днес МОН ще изпрати указания за работа на Microsoft - единствената, с която министерството има договор.

СТАРТ

Междувременно, проверка на "Сега" сред родителите и някои от най-популярните родителски групи показа, че дистанционното обучение тръгва трудно и с традиционно мрънкане от редица родители. Голям проблем създаваше именно платформата Школо.бг, с чийто електронни дневници работят повечето от българските училища. Тя блокира още в неделя и въпреки обещанията, че техническите проблеми ще се оправят до 9:30 ч. днес, това така и не стана и в резултат родителите не можаха да получат образователните материали и инструкциите за обучението у дома. Допълнителни спънки създаде и липсата на учебници, които доста ученици са забравили в училищата, които на доста места не допускаха външни лица.

Скептицизмът личеше по форумите още от вчера, в които родителите питаха не може ли учителите да са на разположение през целия ден, училищата - да са с еднакви платформи, а някои директно пророкуваха, че дистанционното обучение няма как да го бъде. Днес негативизмът, съпътстван и от действителни технически бариери, на места продължи с пълна сила.

"Школото пак не работи! "Уча се" иска регистрация... Кеф на буци. Денят тепърва започва!!!", написа родител. "No chance😁 Спи в леглото, Школо не работи, видео връзка няма от училището.... Може, ама друг път", сподели друг. "Нашето училище има много мъглива идея какво ще прави и сривът на Школо му е дюшеш", смята трети. "При нас няма нищо онлайн, госпожата ни написа кои страници от учебника по БЕ имат да направим и да напишем домашните, да ги снимаме и да и ги изпратим. Те това е. Чакаме уроците утре по БНТ", коментира четвърти.

Някои родители определиха като "пълна трагедия" началото на тяхното дистанционно обучение, други отбелязаха, че "ние в провинцията сме много зле - по математика и английски специално даже няма да се взима нов материал. Останалото е по твоя преценка, квото прочетеш е добре дошло. И тва е 6ти клас". "И ние в центъра на столицата не сме по-добре. При нас НИЩО не се взима към момента. 7 клас, красота", отговаря друг родител.

Учители разказаха, че учениците не успели да схванат сериозността на обучението и са го приели като игра. "Те си чатеха помежду си, първоначално не знаеха, че и аз съм в групата", сподели педагог от столицата. Преподавател по английски език от София разказа, че нещата са тръгнали доста трудно. "Официалният сайт на Школо, по който щяхме да работим, блокира. Затова минахме на вайбър, в който имаме група с всеки осемте класа, с които работя. Електронните учебници на КЛЕТ, по които учим, също не можеха да бъдат изтеглени поради претоварване. Интернетът спира три пъти, както и вайбър. На някои деца сигналът им беше слаб, наложи се на тях да им пращаме заснети от нас материали и линкове", разказа тя. По думите й при малките й ученици от втори клас във вайбър групите се включили и родители и така се образували групи от по 47-50 човека. "От три дни съм телефонистка. Цял ден цъкам на телефона и компютъра. Сформирала съм 8 групи за общо 200 ученика. После започва писане на нескончаеми справки и отчети, което е по-трудното", казва учителката. Според нея обаче до няколко дни нещата ще се нормализират. "Сега е малко хистерично и за тях, и за нас. Досега нито ние, нито те са участвали на живо в подобни видео връзки.Трябва време, за да сработи новата форма на обучение, но не е невъзможно, освен това на децата им е много интересно", заключава тя.

Не липсваха и сполучливи опити и ентусиазирани родители. "Ние сме от 11 ч. Вчера направиха проба, умряха от кеф децата. Забавно им беше, започват два пъти на ден по 40 минути. Дано държавата плати за някоя платформа", написа Лидия Славова. "4 клас, 105 СУ, София. На 2 стана е, защото учебниците стоят винаги в училище, а вкъщи се оправя с електронните", сподели друг родител. "Ние имахме видеоурок по китара вчера, днес сме през вайбър", разказа трети. "В 51 СУ днес се проведоха около 200 часа", написа в профила си директорът на 51-во Асен Александров.

"Децата получават през родителска група във фейсбук задачите за деня. Към указанията има препратки към клипчета, там, където е възможно. Обратната връзка е снимка на домашното - на учебната тетрадка и тетрадката за домашни упражнения, които се препращат на учителката. Така тя ще следи напредъка. Няма връзка през електронните дневници (в случая Школо), не ползват зуум или друга платформа за видеоконференция", сподели и друг баща своя опит.

На места и учителите по физическо са се включили в дистанционното обучение - в някои класове са пуснали клипчета - за загрявки, аеробика и т.н. "Дъщеря ми вече попълни един тест, изпратен от учителката по английски, както и един по български език. Учителката ни по физическо пък ни разпрати волейболна теория", сподели баща на 6-класничка от софийско училище. "Платформата от вчера дава само грешки, изхвърля ги. Но дъщеря ми не разчита единствено на нея и на зададените й уроци от учителите по отделните предмети. От миналата седмица си учи по учебниците и си прави свои задачи", разказа и майка на 9-класничка. По думите й по-трудно се получава с малката й дъщеря, която е във втори клас - класната е преснимала от учебни полагала, изпратила по вайбър новите уроци, след което родителите ги пуснали на принтер. "Съпругът ми учи от два дни с нея по математика, аз по български", казва майката. "Учебниците са в училище, което още повече ни затруднява и затова от платформата на Просвета, която дава също непрестанни бъгове, сваляме уроци, учебници, после те изчезват, и пак ги сваляме, така учим... Но пък - децата са умни и упорити, и все си мисля, че ще наваксат, доколкото могат! Но си е голямо приключение!", заключава тя. В сайта на "Просвета" действително имаше технически проблеми преди обяд, но по данни на родители след обяд той е заработил дори по-бързо. Освен "Просвета" и издателство КЛЕТ обяви безплатен достъп до електронните си ресурси.

Още вчера председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов изрази опасения, че някои родители могат да бъдат свръхкритични и дори да се присмеят на някои учители. Той обаче призова за време и търпение, докато всеки в системата си намери мястото в тази извънредна ситуация. Дистанционно обучение не се прави от днес за утре. Трябва време", смятат и доста педагози. Просветният министър Красимир Вълчев също апелира за подкрепа от родителите, без които процесът не би бил успешен.

 

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата