Медия без
политическа реклама

И на трето класиране има места за най-желаните гимназии

Незаписалите се до момента ученици трябва да подадат документи на 26 и 27 юли

Тази година има и четвърто класиране за гимназиите.
Илияна Кирилова
Тази година има и четвърто класиране за гимназиите.

Свободни места за най-желаните гимназии в София са останали и на третия етап от класирането за прием на ученици след VII клас. Това показват данни на РУО-София от вчера, когато бяха обявени около 400 свободни места.

В Софийската математическа гимназия, която на първо и второ класиране приемаше с най-висок минимален бал (съответно 484.5 и 482 точки), сега са останали седем места. Три от тях са в паралелки с математика и информатика и английски език, а четири - в паралелки с математика, физика и немски език. В 91-ва Немска гимназия е останало едно място за момчета и четири за момичета в паралелката с немски и английски език. В 73-то училище няма свободни места. В ТУЕС има пет места - за паралелката по компютърни мрежи (в тази по системно програмиране няма места).

По едно място за момичета и момчета има в паралелката по английски език с изучаване на руски в Първа английска гимназия. Свободни места там има още в паралелките по английски с изучаване на френски, на испански и на немски език, както и в тази с предприемачески профил (само едно място за момче). Във Втора английска има останали още пет места за момчета и едно за момиче. В Испанската гимназия свободни са пет места само за момчета. Националната търговско-банкова гимназия очаква още 13 бъдещи осмокласници в паралелките по оперативно счетоводство, бизнес администрация, електронна търговия, банково дело и др. В Националната финансово-стопанска гимназия има шест свободни места.

От РУО-София посочват, че в третия етап на класиране може да участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием, както и такива, които не са кандидатствали до момента, т.е. в електронната платформа имат статус "незаписан".

На 26 и 27 юли 2023 г. те трябва да подадат заявление като на първи етап. В него може да се впишат само паралелки, за които има обявени свободни места. Заявлението може да се подаде в училище гнездо от 08:00 ч. до 18:00 ч. или през личния профил на ученика от 00:00 ч. на 26 юли до 23:59 ч. на 27 юли т. г.

При изтегляне на документи мястото на ученика не се запазва, като мястото се обявява за свободно за четвърти етап на класиране. Подаването на документи за участие в четвърти етап на класиране ще е на 7-8 август, обявяването на резултатите ще е до 10 август, а записването - от 11 до 14 август. Свободните места след четвърто класиране ще бъдат обявени до 16 август.

И на второто класиране за прием в гимназиите в столицата баловете за прием остават високи - разликите с първото класиране са межди 1 и 4 точки. Това показват данни на РУО-София от 19 юли.
Въвеждане на четвърти етап на класиране за прием в гимназиите след 7 клас - това е една от промените, които предлага просветното министерство в наредбата за организация на дейностите в училищното образование.
Документи за участие в четвърти етап на класиране за прием в гимназиите да се подават на 7 и 8 август предлага просветното министерство. Проектът на заповед с графика е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН.
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ученици, гимназии

Още по темата