Медия без
политическа реклама

Главчев изведнъж изнамери 41 млн. лв. за университетите

Синдикати и ректори отмениха временно ефективните протести за 20 май

17 Май 2024Обновена
Лидерът на ДПС Делян Пеевски щедро обеща пари за университетите.
ДПС
Лидерът на ДПС Делян Пеевски щедро обеща пари за университетите.

Заплахата от сериозни протести по време на предизборна кампания води до "чудеса" - служебният кабинет изненадващо изнамери още 40.7 млн. лв. за увеличение на заплатите в университетите. Това стана ясно от изявление на служебния премиер Димитър Главчев след среща със синдикатите.

Днес най-накрая бе подписано постановление за обещаните преди ден от кабинета 39 млн. лв. - пари, които бяха предвидени в бюджета и висшите училища чакаха още от 1 януари т.г., но така и не бяха отпуснати. Така заплатите на асистентите ще се увеличат със задна дата от 1810 лв. до 2100 лв. Университетите обаче очакват второ увеличение, което бе регламентирано с приетите през март промени в закона за висше образование. Според тях асистентската заплата следва да се увеличи до 2516 лв., средната заплата да достигне 180% от средната заплата за страната, да има увеличение на стипендиите на докторантите и др. На спешната среща между премиера и Съвета ректорите Димитър Главчев обеща 12 млн. лв. за увеличение на заплатите на неакадемичния състав. Според синдикатите обаче това е крайно недостатъчно.

Въпросните нови близо 41 млн. лв. ще се насочат по три линии - за увеличаване на заплатите на администрацията в университетите - 26 млн. лв. (а не 12 млн. лв., както съобщи преди дни Главчев), 5.8 млн. лв. - за диспропорциите, които се получават при определянето на заплатите за някои категории от персонала и 7.5 млн. лв. - за стипендии. "Постановлението е изготвено и до понеделник на обяд ще бъде прието на подпис", обеща финансовият министър Людмила Петкова.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че на 21-ви май ще уточни как точно средствата ще бъдат разпределени по отделните университети, а на 24 май се очаква те да стигнат по сметките им. "Исканията на нашите структури са изпълнени на този етап, първият етап на финансирането е както сме го искали, реализирано и гарантирано. Втората част обаче как да се изпълни закона за висше образование не е в компетентностите на финансовото министерство и премиера. Затова предприехме поредица от срещи с всички партии, които бяха неправилно интерпретирани", заяви той.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че за да се гарантира изпълнението на закона, им е било потребно съдействието на политиците. Затова и днешните срещи на синдикатите са завършили с подписване на идентични споразумения за гарантиране на достойни заплати в университетите. Подписи по тях са сложили лидерите на ДПС Делян Пеевски, на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова. "Да, пихме кафе с Пеевски, кафето не беше мазно, и подписът му е наличен", заяви той. По думите му въпросното споразумение ще бъде подписано още от "Възраждане" и ИТН, както и от ПП. Манолов се извини на акад. Николай Денков, на когото по технически причини е пропуснал да изпрати споразумението. От него обаче получил уверение, че ПП ще подпише, като се добави и изискване парите да се отпуснат "при изпълнение на изискванията за качество и достъп до висше образование". "Няма политическа интрига, всички в НС участват в този процес. Надяваме се да бъде спазен срокът до 30 юни", посочи той. До въпросния срок - 30 юни политическите партии обещават да осигурят необходимите средства за ръст на заплатите на академичния състав, който да съответства на приетото в закона за висшето образование. 

Странно е на каква база се дават лековати обещания за намиране на 184 млн. лв., колкото ще са нужни за изпълнение на закона, при положение, че тези пари не са налични във финансовото министерство и това се знаеше още при приемането на въпросните промени в закона за висше образование. Също така, условието на ПП да има изисквания за качество, при които да се отпуснат въпросните пари, може да се окаже ябълката на раздора, както вече се е случвало.

"Когато има желание, всичко е възможно, само за 2 дни имаме 2 постановления", посочи и Лиляна Вълчева, председател на синдикат Висше образование и наука към КНСБ. По думите й сега системата ще може да се успокои, но синдикатите остават в протестна готовност до 30 юни.

 

И ректорите отменят протеста, но ще затворят символично врати на 20 май

На 20-ти май българските висши училища ще затворят врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. Това заявиха днес от Съвета на ректорите след заседание, на което трябваше да решат дали да отменят планираните за 20 май протести.

Оттам заявиха, че разглеждат обещаните 39 млн. лв. за индексиране на трудовите възнаграждения на академичния състав и 12% увеличение на заплатите на административните структури към университетите като първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока. "Това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на м.г. и е необяснимо тяхното забавяне до степен да се налага да ги изискваме по такъв начин. Това далеч не изчерпва нашите искания - новите разпоредби на закона за висшето образование фиксират минималните и средните трудови възнаграждения на преподавателите към средната брутна трудова заплата за страната. Ние съзнаваме, че при необезпечеността им в закона за държавния бюджет е необходима неговата промяна, която може да стане само от действащо Народно събрание", поясняват ректорите.

Те посочват, че незабавно след конституирането на новия парламент, формиран след изборите на 9-ти юни, ще изискат среща с всички представени в него партии за приемане на подобно решение, което да синхронизира закона за бюджета с разпоредбите на закона за висше образование. "В изпълнение на заявката си, че това не е протест за заплати, настояваме и за спазване на изискванията за определяне на финансирането на научноизследователската и художественотворческата дейност на висшите училища в размерите, определени от чл. 91, ал. 9 на ЗВО и залагането на подобни средства за трансфери от централния бюджет", казват още те. Ректорите призовават на 24 май към българските учени и академичната общност да се включат в националните шествия с протестни ленти и хилядите студенти и докторанти, колеги учители, културни дейци и всички съпричастни към проблемите на българското образование.

При неизпълнение на исканията им, те заявяват, че ще ги отстояват чрез стъпаловидни протести, които могат да доведат до невъзможност да започне новата учебна година в българските университети.

 

 

 

 

Още по темата