Медия без
политическа реклама

Два пъти повече ромски деца завършват училище

6 пъти е нараснал броят на учениците от ромски произход, които завършват висше образование

12 Яну. 2021
Илияна Кирилова

Близо двоен е ръстът на децата, които завършват средно образование. Шест пъти пък е нарастнал броят на учениците от ромски произход, които завършват висше образование. Това показва национално представителното проучване на "Глобал Метрикс" за образованието на ромската общност през последните близо 10 години. То е по поръчка на "Тръст за социална алтернатива" и проведено в 140 населени места.

В момента 23% от новите участници в българския пазар на труда са роми. Последните налични данни от 2011 г. разкриват наличието на значителни пропуски в образователните постижения на ромите в България, като само малко над 1/3 от тях завършват основно образование, 13.5% завършват средно образование, а висше образование завършват под 1%.

Проучването на "Глобал Метрикс" показва, че образователните постижения на ромската общност у нас се подобряват с времето, като по-младите поколения бележат най-високи резултати. Делът на ромите, посещаващи училище, се е увеличил във всички възрастови групи, в сравнение с 2011 г. Т.е. броят на децата от ромската общност, които участват в образователната система, расте. Ако през 2011 г. 13.5% от ромите са завършвали средно образование, то през 2019 г. делът им е 22.7%. Тези, завършили основно образование, пък се увеличават от 36 на 43%. Отчита се също така и шесткратен ръст на дела на ромите с висше образование - от 0.4% през 2011 г. на 2.6% през 2019 г.

Нараства делът на ромите в средното образование - 40% от младежите между 21 г. и 25 г. имат висше образование, 1/5-та от ромските младежи обаче все още са с ниско образование. Посещението на детска градина увеличава с 35 на сто шансовете на ромските деца да завършат висше образование, показва още изследването.

Посещаемостта на детска градина оказва влияние и върху заетостта на ромите. Тези, които са ходили на детска градина, по-често имат постоянна работа и разполагат с 30% повече доходи спрямо другите в общността, показва още изследването. Освен това безработните роми намаляват с 18% спрямо 2011 година. 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева открои, че делът на върнатите в училище деца през годините се увеличава, въпреки че Covid кризата е успяла да сложи на „пауза“ процесите по включване на ромските ученици. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сподели, че има процес на модернизация на ромската общност през последните години, забелязва се повече роми да учат и работят. За 3 години министерството е успяло да постигне 2,5% обхват сред ромската общност. По думите на Вълчев, ромските деца вече отпадат на по-късен етап от училищната система.

 

 

Ключови думи:

роми, образование

Още по темата